Nextebank lanseaza creditul EaSI destinat microintreprinderilor si garantat de CE si Fondul European de Investitii

0
642

Nextebank lanseaza in premiera pe piata bancara din Romania creditul EaSI garantat de Comisia Europeana si Fondul European de Investitii, pentru a sprijini dezvoltarea intreprinderilor mici.

Comisia Europeana si Fondul European de Investitii au lansat pe 19 octombrie la Bruxelles creditul EaSI pentru microintreprinderi garantat de UE, sub Programul pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inovare Sociala – EaSI, incheind conventii cu cinci institutii de finantare din cinci tari europene, printre care si Nextebank.

Nextebank este prima banca din Romania care intermediaza creditul EaSI, punand la dispoziţie un plafon total de 25 de milioane de EUR, pentru a sprijini pana la 2.000 de antreprenori romani.

Un program similar a fost lansat in premiera la nivel national, in 2012, de catre PATRIA Credit IFN. Ulterior, in mai 2015, Nextebank a preluat portofoliul PATRIA Credit si a continuat sa sprijine dezvoltarea microintreprinderilor, obtinand acordul Comisiei Europene si al FEI pentru lansarea creditului EaSI.

“in ultimii ani, antreprenorii romani au inceput sa dezvolte proiecte din ce in ce mai inovative, insa dezvoltarea lor este ingreunata de lipsa garantiilor necesare obtinerii de credite. Misiunea pe care Nextebank o preia de la PATRIA Credit este sa propuna solutii de creditare simple si rapide, flexibile si personalizate pentru afaceri mici cu planuri mari, chiar daca firmele nu au garanţiile necesare obţinerii finanţarii”, a declarat Bogdan Merfea, CEO Nextebank.

“Principalul scop al programului EaSI, estimat sa mobilizeze cca 237 milioane de euro, este de a veni in ajutorul microintreprinderilor care vor sa se dezvolte, dar nu dispun de sustinerea financiara necesara. Programul isi propune, astfel, sa sustina dezvoltarea de noi locuri de munca prin acordarea imprumuturilor catre aproximativ 20.000 de microintreprinderi europene”, a declarat Cristina Dumitrescu, Microfinance Investment Manager, Fondul European de Investitii.

Valoarea creditului EaSI poate fi intre 22.000 lei si 110.000 lei, fiind acordat exclusiv in lei, pentru o perioada de creditare de pana la maxim 60 de luni. Companiile eligibile trebuie sa aiba minim 12 luni de activitate, o cifra de afaceri mai mica de 2 milioane de euro si maxim 10 angajati, la momentul obtinerii finantarii.

Creditul poate fi destinat atat investitiilor, cat si capitalului de lucru necesar microintreprinderilor din aproape toate sectoarele de activitate, inclusiv cel agricol, indiferent de forma juridica de organizare a microintreprinderii (SA, SRL, PFA, Producatori agricoli, etc). Rambursarea creditului EaSI este flexibila, calendarul de rambursare putand fi personalizat in functie de nevoile microintreprinderii, inclusiv in rate sezoniere.

Spre deosebire de un credit standard, intreg procesul si documentatia pentru intocmirea dosarului de credit sunt mult simplificate. Astfel, accesarea EaSI nu presupune avans pentru planurile de investitii si nici garantii din partea clientului, intrucat creditul este garantat de catre Comisia Europeana si FEI prin intermediul Programului pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inovare Sociala. Garantia este gratuita si acopera 80% din valoarea creditului; pentru restul de 20% Nextebank nu solicita garantii suplimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here