ANAF a incasat suplimentar 5 miliarde lei din TVA

0
841
bani-buget

Veniturile incasate de ANAF in primele zece luni s-au ridicat la 165,32 miliarde lei, in crestere cu 7,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 1,2% peste programul de incasari rectificat, incasarile suplimentare din TVA reprezentand 5 miliarde lei din cele 11,2 miliarde lei in total, anunta Mediafax.

„Mentionam faptul ca, din cele 11,24 miliarde lei colectati in plus fata de anul trecut, veniturile suplimentare colectate din TVA sunt de 5,05 miliarde lei. Ceea ce reprezinta o crestere cu 11,8% indice nominal, cu mult peste cresterea economica din primele 10 luni. Diferenta rezultata dupa eliminarea impactului cresterii economice este rezultatul direct al combaterii evaziunii fiscale”, se arata intr-un comunicat al ANAF.

La bugetul de stat s-au incasat aproape 116,84 miliarde lei, cu 11,33% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, pe fondul cresterii generale a volumului obligatiilor fiscale declarate cu 4,3%.

Impozitul pe profit a adus incasari de 13,05 miliarde lei, in urcare cu 11,2%, pe fondul cresterii de viramente inregistrate de la agentii economici cu 9,3% si a impozitului virat de bancile comerciale cu 89,5%. Totodata, la cresterea incasarilor a contribuit intensificarea inspectiilor fiscale la contribuabili identificati cu risc fiscal asociat preturilor de transfer, selectati in baza analizei de risc.

Fiscul a obtinut venituri din impozitul pe venit de circa 21,64 miliarde lei, cu 13,19% mai mari, datorita cresterii nivelului salariului minim, intensificarii controalelor privind combaterea subdeclararii impozitului pe venit si a contributiilor sociale si cresterii gradului de colaborare cu Inspectia Muncii.

incasarile din TVA au fost de aproximativ 47,92 miliarde lei, majorate cu 11,8%, in conditiile reducerii cotei TVA la alimente si bauturi nealcoolice de la 1 iunie.

in domeniul accizelor, inclusiv taxa pe viciu, veniturile colectate au urcat cu 8%, la 21,45 miliarde lei.

La bugetul fondului national unic pentru asigurari de sanatate s-a inregistrat o majorare a incasarilor cu 13%, la 17,38 miliarde lei.

Bugetul asigurarilor sociale de stat a consemnat, in schimb, o scadere cu 8,59%, la 29,7 miliarde lei. incasarile sunt influentate negativ de reducerea cu cinci puncte procentuale a contributiei datorate de angajator si de cresterea volumului varsamintelor la Pilonul II de pensii in urma majorarii cotei de contributie la 5%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here