Cine este Dacian Ciolos, premierul desemnat de presedintele Iohannis

0
1424

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, numele premierului desemnat, la aproape o saptamana de la demisia lui Victor Ponta si dupa organizarea, in premiera, a doua runde de consultari, avand loc inclusiv discutii cu societatea civila, pe fondul valului de proteste. Propunerea presedintelui este Dacian Ciolos, transmite Mediafax.

Dacian Ciolos, nominalizat de Klaus Iohannis pentru postul de premier, a fost comisar european pentru Agricultura in perioada 2010-2014, realizand prima reforma a Politicii Agricole Comune, iar dupa incheierea mandatului de comisar a fost numit consilier special al presedintelui Comisiei Europene.

Dacian Ciolos, de profesie inginer agronom, a devenit comisar pentru Agricultura in 2010, ducandu-si mandatul la bun sfarsit in noiembrie 2014. in luna iulie a acestui an, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Ciolos in functia de consilier special pentru securitate alimentara.

El a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 si pana in decembrie 2008, in Guvernul Tariceanu, pastrand insa permanent o reputatie de tehnocrat.

intre 2005 si 2007, Ciolos a fost consilier al ministrului Agriculturii, reprezentand totodata Romania in comisia speciala a Consiliului Uniunii Europene pe tema Agriculturii.

Anterior, intre 2002 si 2003, Dacian Ciolos a lucrat pentru Delegatia Comisiei Europene in Romania, pregatind implementarea SAPARD in Romania.

Dacian Ciolos este nascut in 27 iulie 1969, la Zalau.

Dupa absolvirea, in 1987, a studiilor medii la Liceul agroindustrial din simleul Silvaniei, specializarea Horticultura si Viticultura, a urmat cursurile Facultatii de Horticultura din cadrul Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj (1989-1994), obtinand diploma de inginer horticultor. A urmat apoi studii de agronomie aprofundata, specializarea „Sisteme de productie si Dezvoltare rurala” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franta, beneficiind de o bursa guvernamentala franceza (1995-1996) si un master stiintific (DEA) in „Economia dezvoltarii agricole, agro-alimentare si rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) si Université Montpellier I (1996-1997). incepand din anul 2000, este doctorand in economia dezvoltarii agricole, agroalimentare si rurale la Institutul National de Cercetari Agronomice (INRA) din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier (ENSAM).

Premierul Victor Ponta a anuntat, saptamana trecuta, ca isi depune mandatul si ca spera ca demisia Guvernului sau satisface cerintele oamenilor care au fost in strada, adaugand ca este nevoie de solutii rationale. Ponta a spus ca supararea cetatenilor nu trebuie sa degenereze in violenta stradala, iar de aceea demisia Guvernului este cea mai oportuna solutie.

Zeci de mii de persoane au manifestat in Bucuresti si in alte orase mari din Romania, pentru a-si exprima revolta in legatura cu incendiul din 30 octombrie, de la Clubul Colectiv din Bucuresti si pentru a cere demisia celor responsabili. in incendiul din Clubul Colectiv, 48 de oameni au murit, iar alti aproximativ 150 au fost raniti.

Pentru functia de premier, propunerea PSD a fost Liviu Voinea, fost ministru delegat pentru Buget in guvernul Ponta.

PNL a anuntat, luni, la finalul consultarilor cu presedintele Klaus Iohannis, ca seful statului a propus liberalilor formarea unui guvern tehnocrat, iar partidul sustine aceasta varianta, in absenta unui acord politic privind alegerile anticipate.

Vineri, Traian Basescu a declarat ca Iohannis cunoaste deja numele premierului pe care il va desemna, acesta fiind Dacian Ciolos, afirmand ca prin consultarile prelungite presedintele Iohannis sacrifica stabilitatea guvernamentala in favoarea unor beneficii de imagine.

CV Dacian Ciolos

Date personale

Nationalitate: romana
Data si locul nasterii: 27 iulie 1969, Zalau
Stare civila: casatorit
Ocupatia actuala

Consilier special pentru securitate alimentara al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker
Cariera politica

2010 – 2014: Membru al Comisiei Europene, responsabil pentru agricultura si dezvoltare rurala
iulie 2009 – ianuarie 2010: sef al Comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii in Romania
2007 – 2008: Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
2007: Subsecretar de stat pentru afaceri europene in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Cariera profesionala

2005 – 2007: Consilier al Ministrului Agriculturii si purtator de cuvant pentru Romania in cadrul Comitetului special pentru agricultura al Consiliului UE
2002 – 2003: Task Manager SAPARD, Delegatia Comisiei Europene in Romania
1999 – 2001: Coordonator al unor proiecte de cooperare bilaterala privind dezvoltarea agriculturii locale in Romania
1998 -1999: Director de program pentru proiectul de dezvoltare rurala in judetul Arges
Martie-iulie 1997: Stagiar, Directia Generala Agricultura si Dezvoltare Rurala a Comisiei Europene
1995: Consultant pe probleme de analiza socio-economica pentru proiectul de dezvoltare agricola si rurala in judetul Arges
Alte activitati

Din anul 2000: Membru al „Grupului din Bruges”, grup de reflectie privind agricultura si dezvoltarea rurala in Europa
Din anul 1995: Membru fondator al asociatiei profesionale „Agroecologia”
1995: Reprezentant al studentilor in Senatul Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca
2004: Publica lucrarea „Les déterminants de l’institutionnalisation des organisations professionnelles agricoles en Roumanie”
2008: Publica lucrarea „A Competitive European Agriculture Designed for the Citizens – Romanian Perspective”
Educatie si formare profesionala

Octombrie 2005: Certificat de participare la cursurile de agricultura si comert organizate de Institutul Bancii Mondiale si de Universitatea Roma III
1997: DEA – Master stiintific – „Economia dezvoltarii agricole, agroalimentare si rurale”, École Nationale Supérieure Agronomique si Université Montpellier I, Franta
1996: Diploma de studii aprofundate in domeniul agronomiei si mediului, École Nationale Supérieure Agronomique, Rennes, Franta
1994: Diploma de inginer horticol, Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca
1987: Diploma de bacalaureat, Liceul agroindustrial, simleu Silvaniei
Cunostinte lingvistice

Romana: limba materna
Franceza: fluent
Engleza: bine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here