Moody's va mentine in acest an perspectiva negativa pentru sistemul bancar din Romania

0
770
Moodys

moodysMoody’s va mentine in acest an perspectiva negativa de credit a sistemului bancar din Romania, in principal din cauza conditiilor economice inca dificile, care vor determina constituirea de provizioane ridicate pentru imprumuturile neperformante si, implicit, scaderea profitabilitatii.

 Totusi, temerile legate de lichiditatea si capitalul institutiilor de credit din Romania s-au diminuat in urma crizei de la sfarsitul anului 2008, noteaza agentia de rating intr-un raport transmis luni.

Totodata, orice „riscuri sistemice” sunt ameliorate de angajamentul bancilor-mama fata de FMI de a-si sustine financiar subsidiarele din Romania.

Moody’s mentioneaza totodata o serie de factori care ar determina ridicarea perspectivei de rating de credit a sistemului bancar romanesc la „stabila”: imbunatatirea conditiilor economice – crestere sustenabila a PIB, scaderea somajului; oprirea trendului de deteriorare a calitatii activelor de credit si reversul gradual al acestuia; scaderea efectului costurilor de credit asupra profitabilitatii, afectata sever in prezent de provizioane; imbunatatirea profilului de lichiditate prin cresterea finantarii din depozite si scaderea dependentei de imprumuturi; si mentinerea capitalizarii confortabile prezentata in acest moment de sistem datorita sprijinului acordat de bancile-mama.

„Performantele financiare ale bancilor romanesti (…) vor ramane probabil sub presiune in contextul unor perspectiev macroecomice inca dificile, care subliniaza perspectiva negativa de credit pe care o atribuim sistemului bancar. Orice evolutii pozitive inregistrate in 2010 in privinta factorilor de rating mentionati anterior vor sustine o posibila schimbare a perspectivei de credit la stabila, de la negativa. Sistemul bancar romanesc a manifestat pana acum o oarecare rezistenta socurile din economia globala si locala, insa aspectele de credit s-au inrautatit in timpul anului trecut din cauza scaderii profiturilor si cresterii costurilor de credit”, conchide Moody’s.

Agentia de rating arata, in raport, ca este putin probabil sa ridice perspectivele negative de rating atributie sistemelor bancare ale mai multor tari din regiune, printre care Ucraina si Bulgaria, dar are comentarii favorabile in cazul unor state precum Polonia, Cehia sau Rusia, unde bancile ar putea primi, in a doua parte a lui 2010, perspective stabile din partea Moody’s.

Moody’s atribuie BCR, BRD si Raiffeisen Bank ratingul „Baa3”, cu perspectiva „stabila”.

Ratingul de tara acordat Romaniei este „Baa3”, cu perspectiva stabila, Moody’s fiind singura dintre cele trei mari agentii de rating care nu a retrogradat Romania din categoria „investment grade”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here