Ministrul Muncii: Ar trebui sa se revina la sistem de pensii unitar

0
772

Noul ministru al Muncii, Dragos Paslaru, a declarat ca ceea ce va trebui facut pentru ca sistemul de pensii sa fie echitabil, ar fi sa se revina la un sistem de pensii unitar, pentru ca „nu vor mai exista resurse daca sistemul se va imparti in pensii speciale”, potrivit Mediafax.

El a afirmat ca Guvernul va creste pensiile, atunci cand va avea bani. „Stiu ca suna aiurea. Inca avem o mare problema de solidaritate in societatea romaneasca”, a spus Paslaru, exemplificand prin faptul ca in 2010 a fost o lege cadru pentru pensii, insa de atunci au fost introduse 7 categorii de pensii speciale, iar „anul acesta mai avem in Parlament o serie”.

„Prin punctul de pensie incercam sa existe o echitate intre cat ai contribuit si cat vei lua. Pensiile speciale creaza niste avantaje in plus – nu ca nu le-ar merita oamenii aceia, dar banii sunt luati de la toti ceilalti. Iau dintr-un cos mare si dau unor categorii speciale niste pensii care creaza o structura privilegiata. Daca vom continua asa, pensiile nu au cum sa creasca pentru toti”, a afirmat Dragos Paslaru. El a dat vina pe Parlament care vine cu un „deziderat minunat, insa nu este indicata resursa bugetara”.

„Ceea ce va trebui facut, e sa se revina la un sistem de pensii unitar, pentru ca nu vom avea resurse daca sistemul se va imparti in pensii speciale”, a afirmat Paslaru, adaugand insa ca nu crede ca acest Guvern isi va asuma acest lucru.

” Exista niste indexari de pensii care se fac, dar cresterile semnificative se pot intampla doar prin cresterea bugetului de stat – fie printr-o mai buna colectare a taxelor existente, fie prin cresterea taxelor – sau prin cresterea eficientei folosirii banului public”, a mai spus ministrul Muncii.

„Sustenabilitatea sistemului de pensii acum e puternic afectat. Daca nu facem nimic, in 2050 sistemul de pensii e in colaps. Dar cred ca exact asta incercam sa facem, sa inversam scaderea natalitatii, sa intoarcem inapoi diaspora. N-o sa fie simplu, dar de la inceput a fost ideea asta”, a concluzionat Paslaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here