In iunie, Ziua oportunitatilor de afaceri dedicata Bosniei si Hertegovinei

0
827

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), a avut o intrevedere cu Excelenta Sa dr. Mile Vasic, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Bosniei si Hertegovinei in Romania, principalul obiectiv al acesteia fiind stabilirea unor actiuni concrete care sa conduca la o mai buna cunoastere a comunitatilor de afaceri din cele doua tari.

In deschiderea intalnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre strategia de relatii externe a Camerei bucurestene, subliniind faptul ca o componenta prioritara a acesteia vizeaza dezvoltarea relatiilor economice si comerciale cu tarile din Balcani. In acest context, presedintele CCIB l-a invitat pe ES dr. Mile Vasic sa participe la editia din luna iunie a „Zilei oportunitatilor de afaceri”, proiect al CCIB dedicat, de aceasta data, prezentarii mediului de afaceri si investitional din Bosnia si Hertegovina. Potrivit prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, acest eveniment constituie o modalitate eficienta de a furniza comunitatii de afaceri romanesti informatii valoroase privind cadrul legal si regimul fiscal aplicabile in Bosnia, dar si de a identifica domeniile-cheie pe care sa fie centrata misiunea economica pe care CCIB o va organiza, in perioada urmatoare, in aceasta tara.

ES dr. Mile Vasic a apreciat propunerile presedintelui CCIB si l-a asigurat de intreaga cooperare a Ambasadei in proiectele dedicate dezvoltarii relatiilor comerciale bilaterale. in opinia ambasadorului Bosniei si Hertegovinei la Bucuresti, Romania este o tara cu un potential economic ridicat, insa, din pacate, avantajele de a dezvolta afaceri cu parteneri din tara noastra sunt, inca, insuficient cunoscute in Bosnia. in acest context, ES dr. Mile Vasic a subliniat ca cele doua evenimente aflate pe agenda CCIB, completate de reluarea colaborarii Camerei bucurestene cu CCI Sarajevo si CCI Banja Luka sunt actiuni de natura sa contribuie la dezvoltarea cooperarii bilaterale.

Schimburile comerciale dintre Romania si Bosnia-Hertegovina au avut o tendinta de creștere dupa 2010, exceptie facand anul 2015, an in care s-au inscris in tendinta generala de comprimare a comertului cu statele nemembre UE, majorarea comertului exterior romanesc anul trecut datorandu-se exclusiv evolutiei comertului intracomunitar. in 2015, exportul in Bosnia si Hertegovina a inregistrat 95,2 mil. USD, cu 28,1% sub nivelul anului anterior, iar importul din aceasta tara 55,7 mil.USD cu 12,3% mai putin ca in 2014. in primele doua luni ale acestui an, valoarea schimburilor bilaterale a fost de 16 mil. USD (-27%, comparativ cu perioada similara a anului trecut), din care exporturile romanesti s-au cifrat la 9 mil. USD, iar importurile la 7 mil. USD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here