Consiliul Concurentei a finalizat anul trecut 21 de investigatii, aplicand amenzi de 54 mil.euro

0
779

Consiliul Concurentei a finalizat anul trecut 21 de investigatii in domeniile energiei electrice, carburanti si telecomunicatii, amenzile aplicate totalizand aproximativ 54 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul 2014, a declarat presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu.

in acelasi timp, Consiliul a initiat investigatii asupra unor forme grave de fapte anticoncurentiale, 62% dintre noile proceduri declansate vizand posibile carteluri sau abuzuri de pozitie dominanta. Pe aceasta zona, odata cu finalizarea celor 21 de cazuri, durata medie a investigatiilor privind posibile incalcari ale regulilor de concurenta, aflate in curs la sfarsitul anului 2015, a scazut cu 6 luni fata de sfarsitul anului precedent, potrivit raportului de activitate prezentat luni de Bogdan Chiritoiu, anunta Mediafax.

Practic, Consiliul Concurentei a sanctionat anul trecut 202 de entitati (de 3,8 ori mai mult decat in anul precedent), valoarea totala a amenzilor impuse fiind de 239,6 milioane lei.

in domeniul concentrarilor economice, institutia a inregistrat o durata medie de analiza de circa doua luni, mentinand trendul descendent din ultimii cinci ani. Aproape 60% dintre operatiunile de concentrare economica au fost analizate prin procedura simplificata, ceea ce a redus efortul depus de partile notificatoare, comparativ cu circa 30% in anul 2012.

„Am dus la bun sfarsit proiectele demarate anii trecuti prin accesarea de fonduri europene: interoperabilitatea bazelor de date cu cele ale altor institutii din Romania, arhitectura de business a autoritatii de concurenta si registrul ajutoarelor de stat. Rezultatele acestor proiecte ne vor permite, pe de-o parte, sa fim mai eficienti si prompti si, pe de alta parte, sa functionam integrat,sprijinind activitatea altor institutii publice partenere”, a mai spus Chiritoiu.

Procesul de reformare a legislatiei initiat in urma cu doi ani, care a vizat normele in domeniul ajutorului de stat si al concurentei neloiale, a fost finalizat anul trecut, prin modificarea Legii concurentei.

La sfarsitul lui 2015, Consiliul Concurentei avea in desfasurare 48 de investigatii privind posibila incalcare a legislatiei de concurenta si 13 anchete sectoriale.

Planurile pentru 2016 ale Consiliului includ finalizarea investigatiilor sectoriale privind distributia de medicamente, sectorul energiei electrice si serviciile de acces la infrastructura de comunicatii a municipiului Bucuresti (proiectul Netcity).

De asemenea, institutia va analiza o concentrare economica importanta in domeniul retailului alimentar, preluarea Billa de catre Carrefour.

in domeniul energiei, va continua analiza cadrului de reglementare, in contextul procesului de liberalizare a sectorului.

„De asemenea, vom finaliza o serie de investigatii importante privind posibila incalcare a regulilor de concurenta: investigatiile ce vizeaza trucarea de licitatii din sectorul laptelui, al energiei si din IT, precum si investigatia privind posibilele fapte anticoncurentiale din sectorul serviciilor de pilotaj si remorcaj in porturi”, a metionat Chiritoiu.

„Piata de retail, alaturi de cele de telecom si bancar sunt piete concurentiale, spre deosebire de cea a cimentului sau a notarilor spre exemplu. in cazul retailului consideram ca exista concurenta pe piata, si avem motive sa credem acest lucru. Reducerea TVA s-a transmis catre consumatori, cresterea preturilor este mai lenta decat in alte zone ale economiei, iar preturile bunurilor alimentare sunt mai mici decat in alte state UE. Avem in analiza tranzactia Carrefour – Billa si pana la finalul lunii viitoare vom oferi o decizie”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Consiliul Concurentei va continua colaborarea cu Guvernul si Comisia Europeana pentru restructurarea companiilor Posta Romana, CFR Marfa, Oltchim si CEC, acordand consultanta de specialitate in domeniul ajutorului de stat.

in 2016, va fi finalizat proiectul derulat cu sprijinul OCDE privind analiza legislatiei in vigoare in trei sectoare cheie ale economiei si impactul acesteia asupra mediului concurential: procesarea produselor agro-alimentare, transporturi de marfuri si materiale de constructii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here