Ministrul Muncii a demisionat din functie. Declaratiile lui Botis dupa demisie: Este o demisie de onoare

0
580
casa-poporului

casa-poporuluiMinistrul Muncii, Ioan Botis, a demisionat din functie, miercuri dimineata, dupa o noua discutie cu premierul Emil Boc in care acesta i-a sugerat renuntarea la functie in contextul scandalului izbucnit legat de angajarea sotiei sale intr-un proiect european. Ioan Botis a declarat ca demisia sa este una de onoare, iar premierul va anunta numele noului ministru al Muncii.

Declaratiile lui Ioan Botis:

Vreau sa imi exprim scuzele pentru ca am intarziat o zi in anuntarea demisiei. Ieri am tinut sa il informez pe primul ministru asupra intentiilor mele de a demisiona si am facut o informare cate presedinte. imi prezint demisia, la baza careia stau motive de moralitate. Este o demisie de onoare.

As dori sa le adresez scuze cetatenilor municipiului Bistrita, celor care m-au sustinut, au avut incredere si au avut dezamagiri in legatura cu ultimele intamplari din viata mea ca ministru. As vrea sa prezint scuzele mele colegilor din Guvern. Este o situatie neplacuta pentru multi, dar nu as vrea ca ei sa fie nevoiti sa dea explicatii pentru activitatea unui coleg.

Am asteptat intoarcerea presedintelui pentru ca el este cel care semneaza decretul.

Primul ministru va anunta cine va fi noul ministru al Muncii.

In termeni juridici sotia mea a fost angajata la o asociatie unde noi nu aveam niciun fel de interes direct.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a demisionat din functie, miercuri dimineata, dupa o noua discutie cu premierul Emil Boc in care acesta i-a sugerat renuntarea la functie in contextul scandalului izbucnit legat de angajarea sotiei sale intr-un proiect european.

Ministrul demisionar al Muncii Ioan Botis a venit la Palatul Victoria, pentru a participa la sedinta de guvern, care a inceput la ora 11.00.

Ministrul Muncii, a declarat, miercuri dimineata, pentru MEDIAFAX, ca i-a inaintat premierului demisia din functie.

„Am facut ceea ce am declarat de ieri si anume faptul ca demisia era inevitabila. Am prezentat premierului demisia, dar nu am avut nicio discutie privind posibilul succesor”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Botis.

Surse oficiale au declarat, totodata, ca premierul Emil Boc l-a convocat la Guvern, miercuri dimineata, pe Ioan Botis, pentru a relua discutia privind cazul ONG-ului unde sotia ministrului Muncii a fost angajata consilier si pentru a analiza oportunitatea demisiei acestuia din functie.

Ioan Botis este verificat de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care urmeaza sa stabileasca daca demnitarul se afla intr-un conflict de interese, avand in vedere ca sotia acestuia este consilier pe proiectul „sansa la demnitate”, finantat de UE si Guvern.

si Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) s-a autosesizat dupa articolele din media legate de un posibil conflict de interese in care s-ar afla ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis, si a inceput o ancheta, au declarat, marti, pentru MEDIAFAX, surse din conducerea institutiei.

AMPOSDRU a precizat, marti, intr-un comunicat, ca proiectul „sansa la demnitate”, implementat de Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita si in care este consilier sotia ministrului Muncii Ioan Botis, are o valoare de 2.130.890 de lei si ca nu a fost depusa nicio cerere de rambursare. Proiectul a fost aprobat spre finantare la 1 octombrie 2010, iar contractul de finantare a fost semnat la 27 octombrie 2010.

Conform acordului de delegare, proiectul se afla in monitorizare la organismul intermediar regional POSDRU Nord-Vest si a primit prefinantare la 29 noiembrie 2010.

„Pentru acest proiect nu a fost depusa nicio cerere de rambursare”, potrivit AMPOSDRU.

Ioan Botis, a declarat, marti, ca sotia sa se va retrage din functia de consilier in proiectul derulat de Asociatia EuroActiv din Bistrita Nasaud si ca niciunul dintre ei nu a avut vreodata calitatea de fondator sau de membru al asociatiei.

Botis a spus ca a sprijinit infiintarea asociatiei inca de la inceput, de pe vremea cand lucra la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita si ca ii cunoaste pe toti membrii asociatiei. „Sper ca pana in Pasti se vor muta in sediul lor social”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, asociatia avea din 3 septembrie 2007 sediul social pe strada Ecaterina Teodorescu, iar din 11 ianuarie 2011 sediul social s-a mutat in strada Industriei nr. 4A i, practic, beneficiaza pentru o perioada determinata de locatia din Mobil Construct.

Acesta a reluat afirmatia ca „in mod clar” daca ANI constata un conflict de interese in cazul sau, va demisiona „in urmatorul moment”.

Ministrul a sustinut insa ca finantarea in acest proiect care a primit finantare la sfarsitul lunii octombrie 2010, a urmat calea legala, neexistand o influenta directa din partea sa. „Nu am atributii directe in acest sens, un conflict de interese din punct de vedere juridic nu exista pentru ca nu am calitatea de membru”. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here