Ministerul Economiei a semnat 70 de contracte pentru finantarea tinerilor intreprinzatori

0
515
agree-intelegere

agree-intelegereMinisterul Economiei, prin Agentia pentru implementarea proiectelor pentru IMM-uri, a semnat miercuri primele 70 de contracte de finantare nerambursabila in cadrul programului de sprijinire a tinerilor intreprinzatori. Primele contracte sunt pentru tineri care-si asigura din surse proprii partea de cofinantare.

Din 22 februarie, data lansarii programului, si pana la 17 aprilie au fost inmatriculate 1.859 de microintreprinderi, fiind inregistrate online 700 de planuri de afaceri.

„Ordonanta si-a atins scopul, avem 3.000 de cereri de finantare. La aceasta ora, aceste firme vor crea 6.000 de locuri de munca”, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei, Ion Ariton.

El a aratat ca pana la finele anului obiectivul este dublarea numarului de firme din program si al locurilor de munca.

„Speram ca facilitatile oferite de program sa fie utilizate intr-o maniera corecta. Acest program va contribui in mod cert la cresterea economica a Romaniei”, a declarat miercuri, in conferinta, premierul Emil Boc.

Majoritatea firmelor inregistrate sunt din domeniul intretinerii si reparatiilor auto, urmate de cele cu activitati de fabricare a painii, prajiturilor si produselor proaspete de patiserie si restaurante.

Tinerii au putut sa inregistreze firmele din 11 februarie, iar depunerea planurilor de afaceri pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) a inceput pe 22 februarie.

in cadrul Programului, intreprinzatorii in varsta de pana la 35 de ani pot beneficia de finantare de pana la 10.000 de euro. Programul are in acest an un buget de 21 milioane de lei si vizeaza sustinerea a peste 1.100 de intreprinzatori.

inscrierea in program este continua si se face on line pe site-ul AIPPIMM. Vor fi finantate, printre altele, achizitia de terenuri pentru constructii si/sau amenajari efectuate in cadrul proiectului, construirea sau achizitia de spatii destinate realizarii activitatii pentru care s-a solicitat finantare, de mobilier, echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru.

Pentru a beneficia de finantare nerambursabila, intreprinzatorii trebuie sa angajeze minimum doua persoane si sa reinvesteasca anual 50% din profit. Alte facilitati acordate debutantilor in afaceri sunt scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe durata nedeterminata.

De asemenea, acestia vor primi garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, pana la 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro.

in vederea obtinerii finantarii, vor fi transmise la banca, in limita bugetului anual, planurile de afaceri care au obtinut cel putin punctajul minim si care au fost avizate de Agentie. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here