Microintreprinderile primesc 200 de milioane de euro gratis de la UE!

0
710
euros

eurosModernizeaza-ti afacerea din banii altora! Microintreprinderile care depun proiecte pentru finantare UE prin Programul Operational Regional vor primi fonduri nerambursabile in proportie de 100% din in limita sumei de 200.000 de euro – anunta Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

In cadrul acestui program da bani pentru achizitia de echipamente modern, relocalizarea microintreprinderilor in structure de afaceri sau extinderea spatiilor de productie.
 
Asta inseamna mai exact ca patronul nu mai trebuie sa scoata din buzunar cofinantarea de 30%, cum au fost regulile pana in prezent.
 
„Suntem presati de nevoia de a ajuta intreprinzatorii si, daca este o masura la indemana autoritatilor, a fost pusa in aplicare „, a mai spus Stefan Ciobanu, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (MFP).
 
Mai ales ca, a adaugat acesta, bancile nu sunt inca receptive la cerintele beneficiarilor de proiecte care au nevoie de cofinantare.
 
Acesta a mai explicat ca noua prevedere nu poate intra in vigoare imediat fiindca va fi necesara modificarea schemei de ajutor de stat pe regulamentul „de minimis”, care este acum in vigoare.
 
„Dar, daca a fost aprobata masura la Comitetul de Monitorizare POR, in prezenta reprezentantilor Comisiei Europene, atunci lucrurile ar trebui sa mearga rapid „, a mai spus Ciobanu.
 
Cum accesezi banii
 
Daca nu stii de unde sa incepi cand vine vorba de realizarea proiectului si a documentatiei, exista firme de consultanta specializate care se ocupa de fiecare detaliu in locul tau.
 
In general tarifele pe care le percep aceste firme difera in functie de marimea si gradul de risc al proiectului, acestea reprezentand un procent cuprins intre 5 si 10% din valoarea totala a proiectului, daca acesta are o valoare sub un million de euro, potrivit lui Dragos Pislaru, managerul general al firmei de consultanta GEA Strategy&Consulting.
Oricum si sumele pe care le dai acestor firme vin tot de la UE.
 
Banii ar urma sa fie platiti, aproape in totalitate, dupe ce proiectul este aprobat de catre stat. Un avans, care difera in functie de firma de consultanta, este platit inainte, pentru pregatirea documentatiei.
 
Pregatirea dosarului dureaza aproximativ doua luni, iar aprobarea acestuia de catre stat, intre trei si sase luni, a explicat Pislaru.
 
Daca ti s-a aprobat proiectul insa nu ai sumele necesare sa demarezi afacerea, poti face o cerere de prefinantare de la stat de 30% din valoarea totala a proiectuluii, pe care o poti obtine in aproximativ 30 de zile de la depunerea cererii.
 
 In continuare, ca sa primesti prima transa din banii europeni, dupa ce faci raportarile pentru cererile de rambursare, astepti aproximativ trei luni, a explicat consultantul pe fonduri europene. (Mediafax)

 

Sursa foto: ArhivaFoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here