Meteora, intre lumesc si divin – un articol realizat de Televiziunea nationala de turism TRAVEL MIX: www.travelmix.ro

0
734
1_meteora3

1_meteora3Dupa Sfantul Munte Athos, Meteora este cel de al doilea centru monastic ortodox al Greciei, ca marime si importanta si atrage ca un magnet turistii, cu relieful si cu spiritualitatea sa extraordinara.
Stancile cu pereti abrupti si inaltimi ametitoare, care se inalta in nord-vestul Tessaliei,

intre crestele Koziakas si Antichassia, constituie unul din cele mai impresionante fenomene ale planetei. Pe varfurile cele mai greu accesibile, fara vegetatie, s-a infiripat viata monahala inca din secolul al IX-lea. Piscurile aflate deasupra orasului Kalambaka si satului Kastraki, au fost numite “Meteora”, in secolul al XIV-lea, de catre cuviosul Atanasie ctitorul Manastirii Marele Meteor.
_meteora1De atunci, au luat fiinta: 24 de manastiri, alaturi de altele preexistente, numeroase manastiri mici, locuri ascetice, chilii, salasuri de rugaciune, locuri de sihastrie, pesteri, locuri de claustrare, stalpnicii, imprastiate pe toate stancile meteorice.
Dintre manastirile existente in secolul al XIV-lea, multe sunt astazi in stare de ruina: Sfantul Duh, Sfantul Dimitrie, Sfantul Nicolae Padova, Sfantul Antonie, Sfanta Manastire Pantocrator, Ipsilotera, Sfantul Gheorghe Mandilas, intampinarea Domnului, Manastirea Maicii Domnului, Schitul Doumbiani, Manastirea Sfantul Grigorie, Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul, Manastirea Sfantul Modest, Manastirea Caligrafilor._meteora2
Altele, bine conservate, fiinteaza si in prezent, constituind o puternica atractie atat pentru pelerine, cat si pentru turistii din intreaga lume: Manastirea Marele Meteor, Manastirea Varlaam, Manastirea Sfanta Treime, Manastirea Rousanou, Manastirea Sfantul Stefan si Manastirea Sfantul Nicolae Anapafsas.

 

Din acestea sase, una singura este vietuita de maici (Manastirea Rousanou). Sfantul Stefan este cea mai usor accesibila, iar Sfanta Treime cea mai greu accesibila, acest lucru influensand traseul turistilor in aceasta zona monahala.

Punct de referinta

Cea mai reprezentativa din tot ansamblul este manastirea Marea Meteora, cu hramul Schimbarea la Fata. _meteoraSituata la 613 m altitudine, ea a fost fondata de Sfantul Atanasie Meteoritul, venit aici din Muntele Athos. Mica sihastrie intemeiata de acesta a fost transformata in 1344 intr-o lavra. Tot el a inceput constructia Bisericii Schimbarea la Fata, cea mai veche si mai impunatoare din tot ansamblul Meteorelor. Fresca interioara, de o mare valoare artistica, apartine scolii cretane. in secolele XVI-XVIII manastirea numara pana la 300 de monahi si eremiti, fiind o chinovie model. Chiar si in prezent, biserica mare, paraclisele si intreaga incinta sunt frumos restaurate si bine intretinute.
Pentru valoarea sa crestina, istorica, arhitectonica, artistica si geografica, Meteora este recunoscuta si ocrotita de UNESCO si de alte organizatii internationale. Teritoriul Sfintei Meteora a fost proclamat, din octombrie 1995, “loc sfant, imuabil si inviolabil”, ceea ce-i asigura protectia si-i garanteaza autenticitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here