Centrul-Nord concentreaza un numar dublu de vile fata de Ultracentral, dar stocul de spatii libere este aproape acelasi

0
707
vila_Primaverii

vila_PrimaveriiI.Unde sunt cele mai multe spatii de inchiriat in vile, cate sunt ocupate si cate libere, ce suprafete au –detaliere pe zone
II.Spatii libere de birouri in vile versus in cladiri tip „building center” (BC)

I. TOPUL ZONE CU VILE DE INCHIRIAT
Pe primul loc in topul zonelor din Bucuresti cu cele mai multe vile de inchiriat se afla Centru-Nord, cu un numar total de 539 vile de inchiriat, dar si ca stoc disponibil de (o suprafata totala de 31.929 mp). Din perimetrul Centru-Nord fac parte zonele Victoriei, Arcul de Triumf, Kiseleff, Aviatorilor, Charles de Gaulle, Nordului, Stefan cel Mare, Domenii, Floreasca, Herastrau, Casin, Dorobanti si Primaverii. Din cele 539 vile, 82 mai au spatii libere, restul fiind ocupate integral.

„Cu toate ca in Centru-Nord este concentrata cea mai mare oferta de vile si concurenta intre proprietati este mare, aici piata este si cea mai dinamica. Cererea pentru acest perimetru s-a mentinut intotdeauna la un nivel mai ridicat fata de alte zone din Bucuresti, chiar si in cei mai dificili ani de criza (2009-2010), si ca urmare, a atras mai multe persoane si companii sa investeasca in vile de inchiriat. Zona are numeroase avantaje – este o zona de business, dar in acelasi timp una linistita, cu spatii verzi generoase, cu acces rapid catre aeroport, dar si spre centru. Nu in ultimul rand, vilele au o arhitectura deosebita, multe datand din perioada interbelica si sunt renovate la un nivel de calitate deosebit. Si cladirile recent construite ofera numeroase avantaje: o anumita eficienta a spatiilor, fiind gandite in special cu spatii deschise largi, open space-uri ce pot rivaliza uneori cu succes cu cele din cladirile de birouri”, a declarat Alexandru Petrescu, manager al companiei de consultanta ESOP Consulting.

Pe locul doi se afla perimetrul Ultracentral (Unirii, Universitatii, Dacia, Romana, Rosetti, Eminescu si Batistei), cu un numar total de 233 vile de inchiriat, din care 35 mai au spatii libere in acest moment.

grafic_1

Pe locul trei, ca marime a ofertei de vile de inchiriat se situeaza Centru-Est, cu un total de 247 vile, din care 47 au spatii libere, restul fiind ocupate integral. Vilele de birouri din Est sunt concentrate in zonele Mosilor,  Ferdinand, Mantuleasa, Calea Calarasilor, Iancului, Mihai Bravu, Vitan si Foisorul de Foc.

Pe locul patru se afla Centru-Vest (cu zonele Cotroceni, Stirbei Voda, Cismigiu, Plevnei, Mircea Vulcanescu, Gara de Nord), pe locul cinci Centru-Sud (13 Septembrie, Budapesta, Cosbuc, Maria Rosetti, Timpuri Noi, Drumul Sarii) si pe ultimul loc se afla Nordul (Pipera, Baneasa, Aerogarii), zona dezvoltata aproape exclusiv pe segmentul centrelor de afaceri.

Cea mai mare vila de inchiriat care are spatii disponibile la inchiriere in momentul de fata se gaseste in cartierul Primaverii si are o suprafata totala de 1.400 mp (in imaginea atasata), din care suprafata inchiriabila reprezinta 1.200 mp. Super-vila de birouri din Primaverii este dispusa pe demisol, subsol, parter, doua etaje si mansarda, are doua corpuri de cladire si 12 locuri de parcare la exterior si dispune de toate facilitatile necesare: lift Schindler, climatizare, cablare pentru voce-date etc
Cea mai mica vila cu spatii de birouri disponibile din portofoliul ESOP are aprox. 100 mp si se gaseste in zona Victoriei.

II.Spatii libere de birouri in vile versus in cladiri tip BC

Ca numar, in Bucuresti, sunt de peste doua ori mai multe vile scoase la inchiriere decat cladiri de birouri, construite special cu aceasta destinatie. in total, pe piata exista 1.546 vile si 689 de cladiri de birouri tip BC (building center), de clasa A, B sau C, conform datelor din baza de date a companiei ESOP, consultantul cu cel mai mare portofoliu de spatii de birouri in Bucuresti. Din punct de vedere al suprafetei totale insa, cea mai mare parte din stocul de spatii de birouri se afla situata in centre de afaceri (peste 2,3 mil mp), in timp ce in vile se afla pana in 650.000 mps.

„Vilele stau mult mai bine, in ceea ce priveste raportul dintre numarul imobilelor inchiriate integral si numarul imobilelor care mai au spatii disponibile: mai putin de 20% din vilele din Bucuresti mai au spatii libere la inchiriere, in timp ce mai mult de jumatate de cladirile de birouri asteapta inca sa fie inchiriate (fie ca este vorba de o suprafata de 100 mp, fie de 7.500 mp, cea mai mare)”, afirma Alexandru Petrescu, manager al companiei de consultanta ESOP Consulting. „Acest aspect este insa destul de firesc, in conditiile in care o cladire de birouri are suprafete mult mai extinse si astfel probabilitatea ca un etaj sau un anume modul sa fie disponibil la un moment dat, este mult mai mare” , completeaza Alexandru Petrescu.

In total, la inceputul lunii mai 2012, in baza de date ESOP Consulting sunt inregistrate 1.546 vile, din care 1.235 unitati sunt integral inchiriate si 311 au spatii disponibile la inchiriere.

grafic-2

Numarul cladirilor de birouri special construite cu aceasta destinatie este mult mai mic –in total exista 689 unitati, din care doar 274 sunt integral ocupate. Suprafata totala a lor este insa mult mai mare, la fel si stocul total de spatii libere in acest moment: aprox. 711.237 mp.

Ca stoc liber, suprafata inchiriabila, circa 88% din totalul spatiilor de inchiriat se afla in cladiri de birouri de clasa A, B si C si doar 12% in vile (vedeti graficul de mai jos). in total, in cele 311 vile mai exista de inchiriat o suprafata de 100.812 mp.

DESPRE ESOP Consulting
ESOP este unul dintre principalii consultanti imobiliari ce lucreaza de 10 ani in piata birourilor. ESOP este lider pe segmentul inchirierilor de birouri catre companii medii, oferind solutii atat start-up-urilor romanesti, cat si reprezentantelor straine ce deschid filiale in Romania cat si companiilor medii si mari se afla in expansiune sau doresc o optimizarea a costurilor cu chiria. Pe segmentul corporate, ESOP a fost implicat drept broker co-exclusiv in cel mai mare proiect integrat din zona centrala a Bucurestiului, SEMA PARC – Etapa I si a asisitat in relocare de-a lungul timpului companii precum COSMOTE, ENEL, IPSOS Interactive Services, KONICA MINOLTA, MEGA IMAGE, SBS Broadcasting, LUGERA & MAKLER si altii.

Maria Neda, PR&Media Coordinator

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here