„Medalia consensului”, decernata presedintelui CCIB

0
795

In prezenta membrilor Colegiului de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), prof. dr. Valeriu Ioan-Franc, director general adjunct al Institutului National de Cercetari Economice „Costin C. Kiritescu” al Academiei Romane, a oferit medalia „Centenar Pierre Werner”, cunoscuta si sub denumirea de „Medalia consensului”, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu.

Distinctia a fost conferita de conducerea Institutului Academiei Romane presedintelui Camerei bucurestene „in semn de pretuire a contributiilor sale la sustinerea si intarirea dialogului mediului de afaceri romanesc cu partenerii sociali, pentru afirmarea cresterii economice sustenabile si dezvoltarii economiei nationale”, dupa cum a afirmat prof. dr. Valeriu Ioan-Franc.

„intreaga mea activitate s-a aflat sub semnul competitiei neviciate si a normalitatii. Orice constructie economica si sociala presupune existenta si manifestarea unei elite validate, capabila sa identifice corect prioritatile si interesele comunitatii nationale,” a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, cu acest prilej. „Sa ne propunem – a continuat presedintele Sorin Dimitriu – ca impreuna sa propunem o strategie si solutii pentru recuperarea dimensiunii industriale a Romaniei. Una dintre preocuparile constante ale CCIB este de a defini criteriile pe baza carora sa fie stabilite prioritatile in dezvoltarea economiei nationale.”

Presedintele Sorin Dimitriu a solicitat reluarea discutiilor intre cele doua institutii si incheierea unui acord de colaborare pe teme precis definite, tinand seama de experientele acumulate in acesti ultimi ani, de evolutiile si practicile europene.

„Sunt convins ca aceasta cooperare intre Camera bucuresteana si Institut este benefica pentru comunitatea de afaceri”, a afirmat dr. Aurel Vainer, deputat, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si vicepresedinte al CCIB.

Adresandu-se profesorului Sorin Dimitriu, dr. Aurel Vainer a adaugat: „Fara indoiala, contributia dumneavoastra efectiva la modernizarea si la efortul de integrare a economiei romanesti in structurile europene, la configurarea unei strategii pragmatice in dezvoltarea durabila a Romaniei, in numeroasele demnitati detinute in atatia ani cu rezultate recunoscute, au cantarit hotarator in motivarea decernarii acestei distinctii. Este cunoscuta si apreciata, de asemenea, activitatea dumneavoastra sustinuta in cercetarea industriala si in structurile academice. Onorandu-va pe dumneavoastra cu aceasta distinctie, Institutul Academiei Romane a onorat munca colegilor dumneavoastra din Camera bucuresteana.”

Medalia comemorativa Pierre Werner a fost lansata de Institutului National de Cercetari Economice „Costin C. Kiritescu” la data de 15 ianuarie 2014, de Ziua Culturii Nationale, pentru a marca centenarul nasterii ilustrului om politic, sociolog, economist si jurist luxemburghez Pierre Werner, membru de onoare al Academiei Romane, mare prieten al Romaniei si sustinator al aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana. in opera sa stiintifica, savantul a abordat preponderent aria integrarii europene (organizarea sistemului monetar european). De asemenea, Pierre Werner este cunoscut pentru introducerea teoriei si practicii consensului in politica.

Pana in prezent medalia a fost decernata unor personalitati din domeniile: academic, economic si cultural, precum: acad. Ionel Haiduc, acad. Eugen Simion, acad. Tudorel Postolache, prof. univ. dr. Ion Popescu, criticul de arta Dan Haulica si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Dintre personalitatile straine sunt mentionate: presedintii Academiilor din Franta, Spania, fostul si actualul prim-ministru al Luxemburgului, alte personalitati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here