ESOP: Chiriasii au preferat vilele cu destinatie de birouri situate in zonele premium si cu suprafete medii

0
767

In T1 2015, numarul tranzactiilor cu vile inchiriate pentru a servi ca sedii de birouri a crescut cu aprox. 43% fața de T1 2014, dar suprafața medie inchiriata a scazut cu 36%, la 265 mp. in schimb, zonele alese de chiriași au fost doar premium, ultracentrale sau din centru-nord, acolo unde chiriile de prezentare se situeaza intre 10-13 euro/mp.

„Chiriașii au cautat vile bine și corect renovate, cu rețea IT și alte facilitați de spații de birouri, in zone care asigura un plus de imagine, precum Romana, Cișmigiu, Domenii și Aviatorilor. Chiriile de prezentare pentru astfel de proprietați se situeaza intre 10 și 13 euro/mp”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Printre chiriasii care si-au gasit sediu de birouri intr-o vila inchiriata prin intermediul ESOP in T1 2015 se numara institutia financiara Verida, NTS Leader si agentia de publicitate Joint Media Advertising.

In primul trimestru din 2015, la mare pret au fost vilele inconjurate de verdeata, chiar daca zonele au fost unele unde terenul este foarte scump si de regula curtile sunt o raritate. Astfel, un chirias din domeniul paza si protectie a ales o vila ultracentala (foto 1), in zona Polona, care se bucura de o gradina cocheta si deun gratar functional, iar un chirias din domeniu IT o vila imbracata in iedera si trandafiri (foto 2) din zona stirbei Voda.

Evolutia tranzactiilor cu vile inchiriate pentru birouri 2013-2015

In 2014, la nivelul Capitalei s-au inchiriat 13 vile cu destinatie de birouri, cu 12 mai putine decat in 2013, potrivit statisticilor inregistrate la Forumul celor mai importante agentii imobiliare. Principalul motiv al acestei scaderi, atat ca numar, cat si ca suprafata totala inchiriata, a fost din cauza numarului mare de cladiri de birouri de calitate livrate in 2014, care atras si din clientii traditionali pe segmentul de vile –case de avocatura, agentii de publicitate si servicii financiare sau personale.

in 2015 piata vilelor de inchiriat se revigoreaza. in primele trei luni din 2015 la nivelul agenției ESOP, unul din cei mai importanți jucatori pe acest segment de piata și care deține cea mai mare baza de date cu vile de inchiriat și de vanzare, numarul tranzacțiilor cu vile a crescut de trei ori fața de aceeași perioada a anului trecut.

Oferta de vile de inchiriat pentru birouri este concentrata in zonele ultracentrale si de centru-nord

in Ultracentral – care cuprinde zonele Romana, Unirii, Cismigiu si in Centru-Nord – Kiseleff, Domenii, soseaua Nordului, 1 Mai, Floreasca, Baneasa se afla vile disponibile la inchiriere care totalizeaza 76.573 mp, mai mult de jumatate din stocul total.

Cele mai multe se afla in zona de centru-nord, in apropierea ambasadelor, marilor sedii de multinationale, a Guvernului si a celor mai scumpe cartiere rezidentiale.

Si in continuare estimam ca aceste zone vor ramane vedete pe aceasta piata, profilul chiriasilor care prefera vile ca sedii de birouri fiind potrivit pentru tipul de proprietati existente aici.

Acest lucru este stiut si de investitori, care prefera sa cumpere si sa valorifice vile din Centru-Nord si Ultracentral, chiar daca oferta la inchiriere este mai mare decat in alte zone si preturile sunt si cu 50-70% mai ridicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here