Lanturi antiderapante. In ce conditii trebuie montate

0
3683

Lanturile antiderapante nu sunt obligatorii pet imp de iarna pentru autovehiculele cu masa sub 3,5 tone, insa se dovedesc extrem de utile in conditii meteo extreme. Acestea se folosesc in cazuri de forta majora, atunci cand masina ramane inzapezita sau zapada este depusa in strat mare pe carosabil.

Potrivit Ordonantei de Guvern 5/2011, proprietarii de autoturisme sunt obligati sa instaleze anvelope de iarna atunci cand temperaturile scad constant sub 7 grade Celsius. Lanturile sunt reglementate ca obligatorii doar pentru autovehiculele de transport marfa si autovehiculele de transport persoane, in conditii meteo nefavorabile.

Chiar si asa, atunci cand se porneste la drum lung si exista riscul ca pe parcursul calatoriei sa fie traversate zone montane cu zapada abundenta si mai ales cu pante dificil de traversat in astfel de conditii, chiar si conducatorilor autovehiculelor mici li se recomanda sa aiba in portbagaj un set de lanturi antiderapante.

Acestea se monteaza atunci cand masina ramane inzapezita sau daca zapada este depusa in strat mare pe carosabil. Dupa ce momentul este depasit, se recomanda demontarea lor.

Specialistii nu recomanda folosirea lanturilor pe o distanta mai mare de cativa kilometri pentru a nu deteriora structura anvelopelor. Mai mult, utilizarea lor pe portiuni de drum fara zapada poate produce grave defectiuni sistemului de directie al autoturismului si suspensiilor. Viteza de rulare cu lant antiderapant montat pe roti nu poate depasi 45 de kilometri pe ora.

Iata de ce trebuie sa tii cont atunci cand alegi lanturi antiderapante:

Foloseste lanturi antiderapante numai daca este absolut necesar.

In al doilea rand, lanturile antiderapante trebuie sa se potriveasca perfect cu dimensiunile anvelopelor. Daca sunt prea mari, acestea nu vor avea stabilitate, existand un risc foarte mare sa se desfaca in timpul mersului. In plus, pot si sa deterioreze grav anvelopele.

Daca nu ai mai montat pana acum un set de lanturi antiderapante, fa o proba pe vreme buna astfel incat sa nu ai nevoie de asistenta in momentul in care le vei instala pe un carosabil plin de zapada. Atentie! Montarea lanturilor nu este o sarcina simpla, cu atat mai mult cu cat trebuie forta pentru tensionarea lanturilor.

E important sa nu conduci cu mai mult de 45 de kilometri pe ora si sa acorzi mare atentie in special portiunilor neacoperite de zapada pe care le traversezi, a celor denivelate sau cu pietre, intrucat acestea pot provoca ruperea lanturilor.

In magazinul online Nexxon, unul dintre cei mai mari distribuitori de anvelope si camere de aer din Romania, vei gasi lanturi zapada potrivite pentru orice tip de anvelope, inclusiv pentru camioane sau pentru utilaje agricole.

Nexxon iti ofera si o multime de produse la oferta, astfel ca e bine sa urmaresti promotiile aparute.

TAGURI: nexxon, lant antiderapant, lanturi zapada

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here