Lansare sistem integrat Qulto la Biblioteca Judeteana O.Goga

0
789

Biblioteca Judeteana „Octavian Goga”, institutie de cultura aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, invita publicul interesat sa participe luni 27 august 2012, ora 11.00, la sediul central din Cluj-Napoca, Calea Dorobantilor, nr. 104, la evenimentul prilejuit de lansarea sistemului integrat de biblioteca – QULTO.

Qulto este un sistem care ofera solutii dedicate diferitelor tipuri de colectii – biblioteci, muzee, arhive, putand gestiona atat arhive clasice cat si digitale. Prin furnizarea de solutii IT inovatoare si servicii moderne pentru clienti, Qulto vizeaza dezvaluirea bogatiei patrimoniului cultural provenit din regiunea Europei Centrale si de Est.

Sistemul integrat pentru automatizarea colectiilor, Qulto, trateaza atat obiectele fizice cat si cele digitale, facilitand managementul eficient al colectiilor bibliotecare. Prin intermediul solutiei dedicate de agregare si integrare, colectiile bibliotecii se vor alatura unei retele mai largi si se vor conforma standardelor de interoperabilitate. Parteneriatul dintre Biblioteca Judeteana „Octavian Goga” Cluj si Qulto isi propune sa promoveze patrimoniul cultural detinut de catre institutie, atat in cadrul comunitatii locale cat si a celei internationale.

Sistemul va putea fi implementat ulterior cu costuri mici in toate bibliotecile publice din judetul Cluj, ceea ce va duce la cresterea accesului la resursele detinute de biblioteci, la importante economii prin partajarea, la nivelul judetului, a achizitiei de documente de biblioteca.
Un element esential al sistemului integrat de colectii Qulto il reprezinta Qulto Libraries, dezvoltat sa ajute bibliotecile moderne sa isi indeplineasca misiunea, nu doar aceea de a achizitiona si de a conserva documente, dar si de a oferi si disemina informatia.

Dedicat bibliotecilor, Qulto Libraries rezolva toate sarcinile automate si operatiunile cerute de standardele internationale si nationale. Astfel, se acopera toate aspectele referitoare la achizitie, catalogare, catalog online, circulatie, publicatii seriale, imprumut, management si marketing. Modulul RFID permite utilizarea tehnologiei RFID (identificare prin radio frecventa): identificare, inventariere, porti anti-furt, autocontrol si restituirea documentelor.

Qulto Libraries are sapte module principale: Modulul Catalogare si Administrare, Modulul Circulatie, Modulul OPAC, Modulul Achizitii, Modulul Periodice, Modulul RFID, Modulul Financiar.

Avand o interfata prietenoasa si ergonomica, imbunatateste navigarea in sistem si intre componentele sale. De asemenea, Qulto Libraries este implementat in mai multe limbi nationale, este operat de specialisti in domeniu si se straduieste sa obtina maximum de satisfactie din partea utilizatorilor. Alte facilitati via Internet sunt: posibilitatea de prelungire si rezervare a documentelor, acces la contul personal al fiecarui utilizator, notificarea inainte de scadenta termenului de restituire, notificare in cazul rezervarii de documente, posibilitatea alcatuirii de bibliografii in formatul dorit de utilizator.

“imbucurator este faptul ca, prin intermediul noului sistem integrat de biblioteca, cititorii si institutiile partenere vor putea beneficia de servicii rapide si confortabile: imprumuturi gestionate electronic, acces facil la cataloagele electronice, cautare inteligenta si comunicare online cu biblioteca. Laudabil este si faptul ca, prin implementarea acestui nou soft de catre biblioteca judeteana si a parteneriatului realizat cu firma producatoare s-a realizat o economie la bugetul institutiei de cca. 40.000 euro, softul fiind oferit gratuit, biblioteca, prin personalul sau, asigurand adaptarea termenilor de specialitate la limba romana si constituind in acest sens un model pentru bibliotecile interesate de acesta”  a declarat Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Horea Uioreanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here