Judecatorul Costiniu, Locic si Casuneanu au fost arestati

0
813
judecatori-arestati

judecatori-arestatiJudecatorul Florin Costiniu, presedintele Sectsiei civile a ICCJ, Marius Locic si Costel Casuneanu au fost arestati, inalta Curte de Casatie si Justitie emitand mandate pentru 29 de zile.

 Decizia de arestare a lui Florin Costiniu constituie o premiera, fiind pentru prima data in sistemul judiciar romanesc cand impotriva unui judecator de la cea mai inalta instanta din Romania, respectiv inalta Curte de Casatei si Justitie, se ia o astfel de masura.

Decizia a fost pronuntata cu putin inainte de miezul noptii de vineri spre sambata, la circa o ora dupa incheierea unei sedinte de judecata care a inceput vineri dimineata la ora 8.00 si pe parcursul careia ordonantele de retinere emise pentru cei trei au expirat.

Costiniu a fost singurul care a asistat la sedinta publica de pronuntare a deciziei luate de magistratul Corina Jijiie, cea care a decis arestarea celor trei. Cei doi oameni de afaceri, insotiti de avocatii si apropiatii lor, au ales sa nu astepte pronuntarea deciziei in sala de judecata si sa plece la cate un restaurant din apropiere. La momentul la care au plecat din sediul instantei supreme, nici Locic nici Casuneanu nu au dat declaratii presei, primul promitand insa ca va reveni pentru a afla personal decizia si ca abia dupa pronuntarea verdictului va lua o pozitie publica.

Casuneanu, insotit de avocatul Gheorghita Mateut, de cei doi fii ai sai si de alti cativa apropiati, a parasit sediul instantei afirmand doar ca are incredere in decizia instantei.

Niciunul dintre cei doi nu a revenit in sala de judecata pentru a afla decizia.

Dupa pronuntarea deciziei de arestare, Costiniu – impreuna cu sotia sa, Viorica Costiniu, care a stat alaturi de el intreaga zi, pe durata procesului, fiindu-i permis chiar sa asiste la sedinta-maraton – a plecat de la instanta suprema direct spre arestul Directiei de Cercetari Penale.

Judecatorul a refuzat sa comenteze decizia. Sotia sa insa, si ea judecator si presedinte de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), s-a declarat multumita de modul in care sedinta de judecata a fost condusa, precizand ca legea „a fost respectata”.

Viorica Costiniu s-a declarat insa dezamagita de decizie, manifestandu-si speranta ca lucrurile vor sta altfel la recurs.

„Regret ca nu am avut castig de cauza si speram intr-o solutie favorabila in urma recursului”, a declarat Viorica Costiniu la iesirea din sediul instantei supreme.

Florin Costiniu si cei doi oameni de afaceri, Marius Locic si Costel Casuneanu, au declarat recurs, care se va judeca luni, de catre un complet de noua judecatori al ICCJ.

Mandatele de arestare pentru cei trei sunt valabile incepand de sambata, 10 aprilie, si pana in data de 8 mai.

Inculpatul principal in acest caz, Catalin Voicu, a fost arestat, in 30 martie, sub acuzatiile de trafic de influenta in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual lalegea contabilitatii, in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata.

In rezolutiile de incepere a urmaririi penale si in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale procurorii afirma ca, in perioada iulie – septembrie 2009, Catalin Voicu, „prevalandu-se de prerogativele ce deriva din calitatea sa de senator”, a primit de la Costel Casuneanu, in doua transe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) si 200.000 de euro, in schimbul interventiei pe langa magistrati din cadrul inaltei Curti de Casatie si Justitie (Florin Costiniu, presedintele Sectiei civile-n.r.), in vederea adoptarii unei solutii favorabile societatii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, in luna august 2009, Catalin Voicu ar fi pretins si primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa politisti pentru a-i determina sa propuna o solutie favorabila intr-un dosar in care acesta era cercetat pentru fapte penale.

In aceeasi cauza, in a doua jumatate a anului 2009, Catalin Voicu ar fi cerut unor persoane cu influenta in sfera politica sa ii acorde sprijin politic in ocuparea unei functii in Guvernul Romaniei, in schimbul interventiilor sale pe langa magistrati din cadrul Tribunalului Bucuresti si ai inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea pronuntarii unor hotarari favorabile in dosare in care respectivele persoane aveau interese.

De asemenea, sustin procurorii, Catalin Voicu a pretins unei persoane foloase patrimoniale constand in facilitarea obtinerii pentru firme aflate in sfera sa de interes a unor contracte de achizitii publice la autoritati contractante din judetul Constanta. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here