INTERVIU: Ludwik Sobolewski, Presedintele Bursei din Varsovia, despre cum sa fii cea mai tare bursa din ECE

0
957
interviu-bursa

interviu-bursaOmul sfinteste locul, iar acest lucru poate fi aplicat cu succes Bursei din Varsovia. Presedintele bursei (pe care am avut ocazia sa-l cunosc la Congresul Mondial al Burselor) a fost ales la conducerea institutiei in urma cu aproape 4 ani si a adus bursa pe culmile succesului.

 Pe langa numeroasele listari de care a beneficiat anul trecut bursa, acum se pregateste sa incheie un parteneriat strategic cu una din marile burse ale lumii. Planurile lor nu se opresc aici si cu siguranta se vor remarca si in acest an. Iar un sef care sustine ca fiecare an trebuie sa fie mai bun decat urmatorul merita toata aprecierea.

Cum ati reusit sa listati un numar important de companii intr-un an dificil?

Politica noastra este de a atrage companii nu doar din Polonia, dar si din alte tari. Noi cooperam foarte bine cu brokeri si avem angajati specializati la bursa, care merg la companii sa le explice avantajele listarii in Polonia. Sunt si alte motive cum ar fi structura diversificata a investitorilor. Reteaua extinsa a intermediarilor este foarte importanta. Ne-am concentrat si pe atragerea unor noi intermediari in aceasta perioada dificila, acest lucru a contribuit la efectul general.

A contat si ajutorul statului in listarea companiilor de stat?

A fost de mare importanta pentru noi ca guvernul a folosit bursa pentru continuarea privatizarii, in 2008 si 2009.  Multe companii importante au fost privatizate partial prin bursa, cum ar PGE (Polska Grupa Energetyczna), cel mai mare IPO in Europa in 2009.  Acest lucru ajuta, pentru ca aceste companii mari, cu capitalizare importanta cresc semnificativ rulajele pe piata locala.

A contat faptul ca Guvernul este actionar la Bursa din Varsovia sau Guvernul le-ar fi listat oricum?

Nu a avut nicio legatura faptul ca Guvernul este actionar la WSE. A contat strategia politica, iar privatizarea prin piata de capital este cea mai transparenta. Evaluarea nu vine din mintea birocratilor ci din piata si este un mod eficient de a vinde actiuni pentru ca ai cerere.  Pentru unele companii e important sa gasesti un investitor strategic, iar in acest caz bursa nu este de folos. in multe cazuri s-a dovedit ca piata de capital este cea mai buna metoda de vanzare a actiunilor sau de majorare a capitalului unei companii. Acestia au fost factorii care au determinat Guvernul sa listeze aceste companii, nu faptul ca statul e actionar al Bursei.

in Romania avem 2 burse , cu una dintre ele cooperati. Recent la BVB au fost alesi noi membri in Consiliul de Administratie si au existat intentii de a inceoe colaborarea sau chiar fuziunea dintre cele 2. Care este opinia DVS?

Logic, eu cred ca o consolidare va avea loc, dar greu de zis cand. Deocamdata Romania este o tara suficient de mare, cu un potential mare, si ar fi loc pentru 2 burse. Acest lucru nu ar fi foarte nociv pentru companii si investitori. Dar va duce inevitabil la o fragmentare a lichiditatii si la unele dezavantje. Deocamdata, pe termen scurt si mediu 2 burse pot exista, pe termen mai lung cred ca o consolidare ar fi mai pentru utilizatorii pietei de capital.

Legat de Bursa din Sibiu, cu care aveti acum un acord de dubla listare, pot exista discutii de tripla listare cu BVB?

Da, acum discutam cu colegii din Sibiu legat de prima companie care va fi listata pe ambele piete. Suntem foarte deschisi de asemenea sa colaboram cu BVB. Poate fi o oportunitate mare pentru investitori sa aiba acces la companiile Vrasovia si Romania. Ar fi benefic si pentru companii, pentru ca ar determina o diversificare a structurii actionarilor.

De cativa ani cautati un partener, unul mai mare, care este acum situatia?

Noi am inceput sa lucram asupra acestui aspect. Cred ca vom obtine ceva in acest an. Probabil chiar inaintea listarii Bursei din Varsovia. IPO-ul este programat pentru trimestrul 4. Eu as vrea sa inchei discutiile si negocierile privind o posibila alianta strategica pana atunci.

Alianta strategica in regiune sau cu un jucator de talie mondiala?

O alianta strategica cu un jucator global, dar orientat pe regiune.

Cum vedeti viitorul regiunii? Este grupul concentrat in jurul Bursei din Viena si alte burse mai mici in jur, Ce se va intampla?

Eu cred ca va fi un nou val de consolidare. Sa vedem care va fi rezultatul acestei a doua faze.

Puteti sa ne dati exemple de cooperari ale WSE si alte burse?

Nu ne concentram foarte mult pe colabarari. Ne concentram pe relatii bune cu companiile si brokerii. Acesta ar fi un raspuns la intrebare. Cooperam cu alti operatori de piata doar daca exista oportunitati clare, cum este cazul cu Bursa din Sibiu sau Bursa din Ukraina. Acum ne concentram asupra consumatorilor finali. Cred ca avem perspective bune de colaborare cu intermediarii si companiile.

Ce credeti despre 2010?

Cred ca va fi anul luptei pentru lichiditate si rulaje in piata. in urma cu doua saptamani am avut un record de lichiditate la Bursa din Varsovia, peste 1 miliard de euro. Vom intorduce noi tehnici de tranzactionare, cum ar fi vanzarile scurte, iar pe segmentul New Connect se vor lista noi companii. Vom incepe tranzactionarea unor noi instrumente, cum ar fi obligatiuni corporative si municipale si ne vom axa in foarte mult pe dezvoltarea acestui segment. (Sursa: standard.money.ro)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here