Franks: Economia Romaniei este la recuperare intensiva; febra a disparut, dar pacientul este slabit

0
640
frank-fmi

frank-fmiRelansarea PIB va avea loc in semestrul al doilea, cand cresterea va fi de 1%, potrivit sefului misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, care compara economia Romaniei cu un pacient care a venit la spital cu febra mare, si intre timp aceasta a disparut dar pacientul este inca slabit.

 „Economia romaneasca este la recuperare intensiva. (…) Economia romaneasca este ca un pacient care a venit la spital cu febra mare. Febra a disparut, insa pacientul este inca slabit”, a declarat Franks la emisiunea „Dupa 20 de ani”, care va fi difuzata duminica de Pro TV.

El a aratat ca economia va inregistra o crestere pozitiva in al doilea semestru al acestui an, care va marca inceputul unei relansari, dar atrage atentia ca, cel putin intr-o prima faza, nu se va ajunge la punctul de dinaintea crizei.

seful misiunii FMI care a negociat acordul stand-by incheiat cu autoritatile romane a apreciat masurile luate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar, precizand totodata ca, daca acestea nu erau luate la momentul oportun, deficitul bugetar ar fi fost nu de 7%, ci de minim 10% din PIB.

Tinta este insa ca deficitul bugetar sa ajunga la 6%, iar pana in 2012 sa scada sub 3%, solutiile pentru a atinge aceasta tinta fiind variate, considera Franks, mentionand o combinare a masurilor de reducere a cheltuielilor si una de crestere a taxelor.

El a precizat, insa, ca decizia de a creste taxele ramane la latitudinea Guvernului.

Referitor la aprecierea leului din ultima perioada, Franks a interpretat acest fenomen ca pe un vot de incredere a pietelor internationale pentru Romania, explicand ca marja de risc pentru Romania s-a redus de la 700 de unitati la 200, mult mai bine decat in cazul multor tari.

Pentru 2010, Franks preconizeaza conditii mai relaxate de acordare a creditelor, dar nu la nivelul celor dinainte de criza.

El considera ca 2010 va ramane un an dificil, pentru ca rata somajului va atinge un punct maxim, dupa care va incepe sa scada. Cu toate acestea, Franks puncteaza ca au fost inregistrate si „succese preliminare”, iar in unele domenii au inceput sa se inregistreze cresteri pozitive.

Potrivit presedintelui Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, primele semne arata ca economia nu a revenit pe crestere in primul trimestru, desi exista sectoare precum industria si exporturile care „merg mai bine”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here