Israelul exercita presiuni asupra SUA si Europei pentru a-l sustine pe Hosni Mubarak

0
671

Israelul a transmis un mesaj confidential Statelor Unite si unor tari europene, cerandu-le sa sustina stabilitatea regimului egiptean al lui Hosni Mubarak, care se confrunta cu un val de contestare, a anuntat luni cotidianul israelian Haaretz. In acest mesaj, oficialii israelieni subliniaza ca este „in interesul Occidentului” si „intregului Orient Mijlociu sa se mentina stabilitatea regimului din Egipt”, a adaugat cotidianul.

„Trebuie, in consecinta, franate criticile adresate in mod public presedintelui Hosni Mubarak”, a subliniat acest mesaj, trimis la sfarsitul saptamanii, potrivit cotidianului.

Postul israelian militar de radio, care a preluat aceasta informatie, a apreciat ca aceasta initiativa constituie o critica la adresa Statelor Unite si tarilor europene, care nu mai sustin regimul presedintelui Mubarak.

Un purtator de cuvant al premierului Benjamin Netanyahu a refuzat sa confirme sau sa dezminta aceste informatii, in timp ce purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe nu a putut fi contactat.

Haaretz, citand oficiali israelieni, a anuntat, de asemenea, ca Ministerul Afacerilor Externe a emis directive destinate unui numar de aproximativ zece „ambasade-cheie”, in Statele Unite, Canada, China, Rusia si mai multe tari europene.

Aceste directive cer ambasadorilor sa sublinieze, in cadrul unor discutii cu interlocutorii lor, „importanta stabilitatii Egiptului” si sa transmita acest mesaj cat mai rapid posibil.

Pana in prezent, liderii israelieni au adoptat o atitudine discreta fata de valul de manifestatii din Egipt. Netanyahu a ordonat ministrilor sai sa se abtina sa faca declaratii.

Duminica, Netanyahu s-a multumit sa afirme ca Israelul vrea sa pastreze pacea cu Egiptul, dar si „stabilitatea si securitatea regionala”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here