Cel putin 125 morti in urma protestelor din Egipt. Politia egipteana va reveni in orase, dupa doua zile de absenta

0
597

Protestele, soldate cu cel putin 125 de morti in ultimele sase zile, au continuat si duminica, a doua zi dupa ce Mubarak a anuntat mai multe schimbari in structura puterii de la Cairo. Fortele de politie egiptene vor reveni in toate localitatile de pe teritoriul tarii, dupa doua zile de absenta, a anuntat agentia oficiala MENA, citata de BBC News Online.

Dupa confruntarile violente cu manifestantii care cer inlaturarea regimului condus de presedintele Hosni Mubarak, politia egipteana s-a retras vineri seara de pe strazile marilor orase, unde au fost instituite restrictii de circulatie.

► Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, i-a cerut duminica prim-ministrului desemnat, Ahmad Shafik, sa restabileasca ordinea in Egipt, dupa sase zile de proteste de strada violente, si sa aplice „mai multe reforme politice”, a anuntat agentia oficiala egipteana MENA

in cursul unei intalniri de o ora si jumatate cu noul prim-ministru, desfasurata in prezenta vicepresedintelui Omar Suleiman, Mubarak a stabilit prioritatile noului guvern, prima dintre acestea fiind „restabilirea calmului si stabilitatii”.

► Rezultatele ultimelor alegeri legislative din Egipt, denuntate de opozitie, vor fi „corectate” in baza deciziilor pe care justitia urmeaza sa le anunte in curand, a anuntat, duminica, presedintele Adunarii Nationale, Fathi Sorour.

Principalele formatiuni ale opozitiei egiptene afirma ca alegerile desfasurate in noiembrie si decembrie au fost marcate de fraude si incidente violente si au cerut anularea scrutinului in urma caruia Partidul National Democrat al presedintelui Hosni Mubarak a obtinut peste 80 la suta din mandatele parlamentare.

► Egiptul se afla „la inceputul unei noi ere”, a declarat, duminica seara, Mohamed ElBaradei.

„Va cer sa aveti rabdare, schimbarea va veni”, a spus el, adresandu-se manifestantilor cu ajutorul unei portavoci.

„Suntem pe calea cea buna (…), iar forta noastra sta in numarul nostru”, a adaugat ElBaradei.

► Mohamed ElBaradei, reprezentant al opozitiei egiptene, a ajuns duminica seara in apropiere de piata Tahrir din Cairo, unde se afla cateva mii de manifestanti care cer, pentru a sasea zi la rand, plecarea presedintelui egiptean, Hosni Mubarak,.

El a fost imediat inconjurat de sustinatori si se indreapta catre zona pietei unde sunt adunati manifestantii, care scandeaza in continuare „poporul vrea ca presedintele sa plece” sau „ne sacrificam sufletul si sangele pentru patrie”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here