Isarescu: Jumatate dintre notificarile pentru darea in plata nu aveau aveau datorii

0
688
mugur_isarescu

Datele pe care Banca Nationala a Romaniei le are la dispozitie arata ca, pana in prezent, exista cateva mii de cazuri de notificari privind darea in plata, din care aproape jumatate au fost depuse de debitori care nu aveau restante la plata, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Agerpres.

„Avem in prezent cateva mii de cazuri (…) din care aproape jumatate nu aveau restante de plata. Aceasta este o problema extrem de serioasa. Oameni care nu aveau probleme… Am stimulat o razgandeala si aceasta este o problema”, a explicat Isarescu.

El a precizat ca datele pe care BNR le are la dispozitie sunt colectate indirect, de la bancile comerciale, pentru ca Legea nu permite bancii centrale sa colecteze in mod direct astfel de date, si s-ar putea sa nu reflecte intocmai situatia, dar problema de fond ramane, avand in vedere ca cifra anuntata de initiatorii legii a fost mult mai mare, de aproximativ 900.000 de persoane care ar avea probleme cu plata ratelor la banca.

In acest context, guvernatorul a mentionat ca asistam la o descurajare a creditarii, in special pe segmentul de ipotecare, din cauza cadrului legal incert, cu multe lacune.

„Nu putem sa evaluam, cu exceptia acestor informatii, care vor fi consecintele (Legii darii in plata -n.r.) asupra creditarii in Romania. (…) Credem ca avem o descurajare mai mult decat semnificativa a creditarii ipotecare. si aici avem incertitudini”, a mai spus Isarescu.

Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credit a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 28 aprilie si a intrat in vigoare in data de 13 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here