Romania are aproape cel mai mic salariu minim din Europa

0
772

Companiile din vestul si din centrul tarii se confrunta cu un deficit major de personal, multi alegand sa plece la lucru in strainatate sau sa migreze catre alte companii pentru beneficii in plus sau pentru o marire simbolica de salariu, spune Marius Ciuca, administratorul Asociatiei Job Sibiu, citat de Mediafax.

„Piata din Sibiu este foarte dinamica, la fel ca in Arad si Timisoara unde s-a dezvoltat foarte mult zona industriala. Practic, toate aceste companii sunt in razboi daca ne referim la recrutarea fortei de munca. Ele concureaza cu companiile din oras, dar si cu companiile din zona (Transilvania -n. red.) si cu cele din afara tarii. Sunt angajati care pleaca din Sibiu si merg sa lucreze in afara tarii sau pleaca la alte companii din oras pentru o marire simbolica de salariu sau pentru niste beneficii in plus”, spune Ciuca.

Asociatia incearca sa plaseze persoane care fac parte din categoriile cele mai defavorizate pe piata muncii, respectiv persoanele de peste 45 de ani, studentii si mamele singure:”in momentul de fata, avem peste 20.000 de studenti dintre care foarte multi vor sa lucreze in regim part time, dar este foarte complicat sa gaseasca ceva de lucru pentru ca managerii romani nu sunt pregatiti sa ofere un program flexibil de munca”.

Potrivit lui Ciuca, pentru cei care se incadreaza in categoria de varsta 45-50 de ani, cele mai multe oferte din Sibiu sunt pentru job-urile de bona si de femeie de serviciu:”O bona poate sa castige peste salariul minim brut, adica mai mult de 1.200 lei pe luna, in timp ce un vanzator primeste salariul minim brut plus bonuri de masa. Acum, exista o migratie foarte mare de persoane care vin in Sibiu din Valcea si Craiova, in cautarea unui loc de munca”.

in prezent, Romania are aproape cel mai mic salariu minim din Europa (205 euro), salariu castigat de o treime din cei 4,5 milioane de angajati din Romania.

De asemenea, cu un salariu mediu de sub 2.100 de lei net pe luna (460 de euro), un angajat din Romania castiga de cinci ori mai putin, in medie, decat media platita la nivelul UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here