Isarescu: Este clar ca in sistemul financiar-bancar romanesc trebuie sa se intareasca concurenta

0
707
isarescu, avertizare, avant, economic

isarescu_okConcurenta slaba din sistemul financiar-bancar permite bancilor sa „paseze” clientilor costurile provenite din organizarea ineficienta a activitatii si evaluarea gresita a riscului, a declarat luni guvernatorul BNR Mugur Isarescu, adaugand ca nu este o problema de numar,

ci de forta a jucatorilor.”incarcarea costurilor de creditare cu tot felul de cheltuieli ale bancilor, acoperite printr-o concurenta imperfecta a sistemului financiar- bancar se va tempera. De ce bancile pot sa paseze asupra clientilor, uneori iintr-o adevarata incostienta costurile unor lipsuri, care uneori le apartin, in ceea ce priveste organizarea interna sau evaluarea gresita a unor riscuri. (…) E posibil pentru ca concurenta nu este suficient de puternica si nu este data de numarul de banci”, a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a aratat ca un sistem bancar concurential nu inseamna neaparat multi actori, ci mai curand concurenti puternici, sanatosi, care au capacitatea sa lupte cu costurile, sa stie cum s-o faca si sa duca in jos costurile transferate catre clienti.

Isarescu s-a aratat indignat ca bancile au transferat catre clienti costurile provenite din creditele neperformante, care sunt in primul rand rezultatul unei analize de risc precare. „in continuare, in ciuda progreselor, este clar ca in sistemul financiar-bancar trebuie sa se intareasca concurenta”, a conchis Isarescu. Declaratiile guvernatorului vin la doua zile dupa ce si seful Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, a criticat dur bancile, spunand ca aproape au omorat clientii prin modul in care au restructurat creditele celor cu probleme.

„Am avut o discutie cu domnul Ghetea (Radu Ghetea – presedintele ARB) legat de situatiile in care se restructureaza un credit, pentru ca unele banci, modul in care au facut acest lucru, au omorat clientii sau erau pe punctul sa-i omoare si au inteles ca este mai bine sa recuperezi ceva decat sa iei in portofoliu cladiri si terenuri pe care sa nu poti sa le vinzi”, a spus Cinteza sambata, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, ARB si Alpha Bank la Sinaia.

El a aratat ca bancile trebuie sa inteleaga ca principalul lor activ sunt clientii, iar BNR le va recomanda sa relaxeze conditiile de restructurare a creditelor pentru aceia care au probleme, dar reusesc sa achite macar partial ratele. Potrivit lui Cinteza, procesul de restructurare la nivelul sistemului bancar, inceput in 2008, nu a fost atat de intens precum asteptarile BNR, care a cerut in cazul a doua banci inchiderea unitatilor teritoriale care aduceau pierderi majore. „La doua banci am solicitat inchiderea acelor unitati teritoriale care le aduceau pierderi majore”, a spus Cinteza.

Potrivit datelor prezentate de oficialul BNR, numarul unitatilor teritoriale la nivelul sistemului bancar a scazut in primele noua luni la 6.071, de la 6.170, iar numarul salariatilor s-a redus cu 234 la 66.519. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here