IPS Andrei Andreicut, intronizat mitropolit al Clujului

0
705

IPS Andrei Andreicut a fost instalat, vineri, in functia de mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, in cadrul ceremoniei de intronizare oficiata in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca de Patriarhul Daniel, in prezenta premierului Emil Boc si a peste 4.500 de persoane.in cadrul ceremoniei a fost citita Gramata Patriarhala de inscaunare,

iar IPS Andrei a primit din partea Patriarhului Daniel insemnele de mitropolit, respectiv engolpionul, crucea pectorala si carja mitropolitana, dar si camilafca neagra cu cruce, care i-a fost asezata pe cap.

IPS Andrei a fost imbracat cu mantia specifica functiei si a fost condus pe tronul de mitropolit.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, a spus, in cuvantarea rostita, ca IPS Andrei Andreicut a primit, odata cu functia de mitropolit, „o demnitate mare si o responsabilitate mai grea”.

„Bogata experienta pastorala a sa timp de 20 de ani la Alba Iulia il va ajuta in activitatea sa”, a spus PF Daniel.

Premierul Emil Boc a declarat, in discursul tinut in Catedrala, ca scaunul mitropolitan al Clujului „poarta pecetea slujirii memorabile a IPS Bartolomeu”, fiind chemat acum la aceasta inalta responsabilitate IPS Andrei, care s-a remarcat prin „slujirea cu credinta, devotament si daruire si si-a facut un nume de bun parinte, ca ierarh in Cetatea Unirii”.

„Sunt convins ca IPS Andrei va reusi sa valorifice potentialul ecumenic al Clujului cu multa responsabilitate. Ca si crestin si clujean sunt onorat si mandru sa fiu alaturi de dumneavoastra, sa fim martori ca mostenirea lui IPS Bartolomeu nu a fost, nu este si va fi niciodata uitata”, a spus Boc.

in cadrul ceremoniei a fost prezentat si mesajul presedintelui Traian Basescu, citit de consilierul de stat Catalin Buciumeanu.

Mitropolitul Andrei a multumit PF Daniel si Sfantului Sinod, si a spus ca functia de mitropolit ii ofera „o mare responsabilitate si o cruce de dus”.

„Ne vom stradui sa indeplinim si sa continuam misiunea pastorala transmisa de IPS Bartolomeu, dar vom colabora si cu Mitropolia Ardealului. Vom colabora cu intelectualitatea din Cluj, cu universitatile, si vom avea proiecte pentru tineri”, a spus IPS Andrei.

La ceremonia de intronizare au asistat, alaturi de cele peste 4.500 de persoane, premierul Emil Boc, prefectul Florin Stamatian, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj Radu Bica, parlamentari de Cluj, primari, numerosi preoti de pe raza Mitropoliei Clujului.

Pe de alta parte, un barbat care participa, vineri, in Piata Avram Iancu din Cluj-Napoca, la manifestarile legate de intronizarea IPS Andrei ca mitropolit al Clujului, a purtat un tricou pe care scrie „Stop Boc”, sugerandu-i premierului sa demisioneze.

Barbatul, care a declarat ca este intreprinzator clujean in domeniul IT, a declarat ca ii sugereaza premierului sa isi aleaga o meserie studiata la Universitatea „Babes-Bolyai” (UBB) si sa se retraga in comuna natala, Rachitele.

„ii sugerez domnului prim-ministru Emil Boc sa demisioneze si sa isi aleaga o meserie pe care a studiat-o la UBB, de avocat sau de consilier juridic, sa isi practice meseria in satul natal, Rachitele, unde ar putea candida pentru functia de director al Caminului Cultural. Ar trebui sa lase Romania cuiva care poate sa o conduca”, a spus Cristea.

El i-a reprosat lui Boc ca „a distrus tara intr-un interval de trei ani si a saracit un popor intr-un interval de timp record”, si a precizat ca mesajul „Stop Boc” de pe tricou inseamna recomandarea adresata premierului „de a se opri cat mai este timp”.

Horia Eugen Cristea a mai protestat fata de Emil Boc la sfarsitul anului trecut in fata Prefecturii Cluj, intr-o actiune spontana.

Premierul Emil Boc a ajuns, vineri dimineata, la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, si a asistat la slujba de Liturghie oficiata de un sobor de arhierei in frunte cu Patriarhul Daniel, care preceda ceremonia de intronizare a mitropolitului Clujului, IPS Andrei Andreicut.

Emil Boc a ajuns la Catedrala Mitropolitana insotit de mai multi lideri ai PDL Cluj si de reprezentanti ai administratiei publice locale.

Inainte de a participa la slujba de Liturghie si la ceremonia de intronizare, premierul s-a intalnit la Prefectura Cluj cu mai multi lideri ai PDL din judet si reprezentanti ai autoritatilor locale, printre care presedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, prefectul Florin Stamatian, primarul Sorin Apostu, senatorul Mihail Hardau, senatorul Petre Sbarciu, primarul municipiului Turda, Tudor stefanie, primarul orasului Huedin, Mircea Morosan.

La iesirea din Prefectura, Emil Boc a refuzat sa faca declaratii.

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, a fost ales in functia de mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, ramasa vacanta dupa moartea IPS Bartolomeu. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here