Investitii de miliarde de euro sunt blocate in Romania, de teama acuzatiilor de coruptie

0
816
mita-spaga-mana-coruptie

Oficialii romani se tem sa semneze contracte de teama sa nu fie acuzati de coruptie si intarzie din acest motiv imprumuturi si investitii de ordinul miliardelor de euro, relateaza Bloomberg Businessweek.

In luna august, omul de afaceri Ion tiriac a anuntat ca renunta la planul de a dona 2 milioane de euro pentru construirea unui nou patinoar in Bucuresti. tiriac a declarat jurnalistilor ca a pierdut peste doi ani incercand sa obtina aprobarile necesare din partea guvernului, iar campania anticoruptie i-a facut pe functionari reticenti sa semneze chiar si documente de rutina, anunta Mediafax.

„Se tem chiar sa si respire pentru ca asta i-ar putea aduce in birourile procurorilor anticoruptie”, a spus omul de afaceri.

Agentia anticoruptie analizeaza peste 10.000 de cazuri si sute de oficiali au procese penale, ca rezultat al campaniei sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, un procuror agresiv numit la conducerea institutiei in 2013, noteaza Bloomberg.

Operatiunea, care seamana cu campania “Maini curate” din Italia anilor 1990, a doborat mai multi politicieni de rang inalt, intre care premierul Victor Ponta, care a demisionat in noiembrie dupa ce a fost acuzat de spalare de bani si complicitate la evaziune fiscala.

Fostul primar al Bucurestiului, Sorin Oprescu, a fost arestat in septembrie si acuzat de luare de mita.

Fostul ministru de Finante Darius Valcov a demisionat in martie anul trecut, in urma acuzatiilor ca a utilizat fonduri obtinute prin trafic de influenta pentru a acumula lingouri de aur si picturi de Picasso si Andy Warhol.

Toti trei au negat acuzatiile care li se aduc.

In timp ce investigatiile continua, proiectele de infrastructura sunt blocate.

Dietmar Dumlich, reprezentantul Bancii Europene pentru Investitii (BEI) in Romania, a spus ca institutia a aprobat imprumuturi de 1,7 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructura, dar nimeni nu vrea sa semneze documentele pentru finantare.

“Ne aflam intr-un blocaj”, a spus Dumlich.

Romania are mare nevoie de fonduri. Forumul Economic Mondial plaseaza Romania pe locul 85 din 144 in privinta calitatii infrastructurii, cea mai slaba pozitie intre statele Uniunii Europene.

Starea drumurilor din Romania este considerata mai proasta decat cea din Bangladesh sau Camerun.

Unul dintre motivele starii proaste a drumurilor din Romania este ca banii alocati pentru imbunatatiri au ajuns deseori in buzunarele politicienilor si prietenilor acestora, a spus Victor Alistar, care conduce filiala din Romania a organizatiei Transparency International.

Investitiile publice in domeniul infrastructurii au fost un urias teren pentru coruptie, a aratat Alistar.

Ministrul de Finante a anuntat in noiembrie ca numai jumatate din fondurile publice bugetate pentru investitii de capital in 2015 au fost cheltuite, din cauza “ineficientei”.

Primarul Craiovei, Lia-Olguta Vasilescu, a spus direct, anul trecut, ca primarii din Romania au intrat intr-o “greva a semnaturilor”, de teama sa nu fie acuzati de incalcarea legilor achizitiilor.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat insa pentru Bloomberg Businessweek ca orice angajat al statului care aplica in mod corect legea nu are de ce sa se teama sa isi faca treaba.

Povestea proiectului de patinoar al lui tiriac ilustreaza problema. in octombrie, tiriac, fost antrenor al jucatorilor de tenis Boris Becker si Goran Ivanisevic, a declarat la Realitatea TV ca i-a propus fostului primar Oprescu inlocuirea actualului patinoar din Bucuresti.

Cu o vechime de peste jumatate de secol, patinoarul a fost inchis acum mai multi ani, din cauza neplatii facturilor la utilitati.

Tiriac a spus ca s-a angajat sa investeasca 2 milioane de euro, cu conditia ca primaria sa ofere terenul si ca atraga finantare de la Uniunea Europeana pentru acoperirea unor costuri.

Primarul a fost entuziasmat si a ajutat la identificarea “unui loc superb, in apropiere de primarie”, a spus Tiriac, care are afaceri in domeniul bancar, imobiliar si auto.

Ulterior, omul de afaceri a aflat ca prefectul se opune aprobarii planului. A durat sase luni sa obtina semnaturile necesare si aprobarea consiliului local. Cateva saptamani dupa vot, primarul l-a informat ca secretariatul consiliului “a uitat sa publice” decizia, care a devenit invalida.

Tiriac intentioneaza in prezent sa construiasca singur patinoarul, pe un teren pe care il detine in apropierea Bucurestiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here