Interes pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice româno-cehe

0
1713
SONY DSC

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu Milan Peprnik, ministru consilier economic la Ambasada Republicii Cehe în România.

În deschiderea întâlnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a făcut o prezentare succintă a CCIB, a rolului şi locului acesteia în viaţa economico-socială a ţării noastre, subliniind recunoaşterea de care se bucură organizaţia noastră în ţară şi străinătate. De asemenea, a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, potrivit căreia dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu ţările din spaţiul central-european reprezintă una dintre direcţiile prioritare.

Preşedintele CCIB a subliniat necesitatea reluării colaborării cu organizaţii similare din Republica Cehă, în contextul în care Praga ar putea constitui o bună alegere pentru deschiderea unui birou de reprezentare al Camerei bucureştene, care să asigure consultanţă, asistenţă şi servicii specifice pentru regiunea central şi est europeană.

În opinia prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, organizarea unei „Zile oportunităţilor de afaceri” dedicată Republicii Cehe, în primul trimestru al anului viitor, constituie un pas concret şi eficient pentru a transmite comunităţii de afaceri româneşti interesate de această piaţă informaţii verificate, furnizate de Ambasada Republicii Cehe, dar şi de către specialişti din Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Potrivit preşedintelui CCIB, pentru a obţine rezultate cuantificabile, acest prim eveniment trebuie urmat de un forum de afaceri româno-ceh la Bucureşti şi de o misiune economică organizată de Camera bucureşteană la Praga.

Milan Peprnik, ministru consilier economic la Ambasada Republicii Cehe în România, a apreciat propunerile preşedintelui Camerei bucureştene şi l-a asigurat de întreaga cooperare în proiectele ce vizează majorarea schimburilor comerciale româno-cehe. Potrivit lui Milan Peprnik, cele două comunităţi de afaceri au nevoie de o mai bună cunoaştere reciprocă şi de informaţii verificate privind cele două medii de afaceri, obiective ce pot fi atinse prin organizarea evenimentelor propuse de preşedintele CCIB.

Conform statisticilor naţionale, la sfarsitul lunii august a.c. (date disponibile), Republica Cehă a fost zecea piaţă de destinaţie a produselor româneşti cu o pondere de 2,64% în exportul României şi un volum de cca 1 miliard euro, precum şi a douăsprezecea piaţă de origine a produselor intrate în ţara noastră, cu un volum de 1,2 miliarde euro şi o cotă de piaţă de 2,85%. Potrivit ONRC, Cehia ocupa la 30 septembrie a.c. locul 14 între ţările investitoare în România, cu un volum de cca 877 milioane euro şi o pondere de 2,16% din totalul investiţiilor străine.

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here