INS anunta o crestere economica de 1,6% in trimestrul trei

0
966

INS mentine estimarea anuntata in noiembrie privind evolutia PIB, potrivit careia economia a crescut cu 1,6% in trimestrul al treilea fata de precedentele trei luni si cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel ca la noua luni avansul este de 2,7%, sustinut de industrie si agricultura.

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 158,11 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 1,6% fata de trimestrul anterior si cu 4,1% fata de trimestrul trei din 2012. La noua luni PIB a fost de 467,1 miliarde lei, informeaza Mediafax.

Ca serie bruta Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 175,37 miliarde lei preturi curente, mai mare in termeni reali tot cu 4,1% fata de trimestrul III 2012, rezultand la noua un o majorare de 2,7%, la 443,18 miliarde lei.

„Cele mai importante contributii la cresterea PIB in perioada 1.I-30.IX 2013, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2012, le-au avut urmatoarele ramuri: Industria (+1,4%), cu o pondere de 30,0% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 5,1%; Agricultura, silvicultura si pescuitul (+1,0%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (5,8%) si al caror volum de activitate s-a majorat cu 17,9%; Tranzactiile imobiliare (+0,2%), cu o pondere de 7,8% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 2,2%”, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Reducerea volumului de activitate din administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala, cu 0,7%, a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia acestei ramuri la cresterea PIB fiind de -0,1%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in primele noua luni cresterea s-a datorat in principal exporturilor nete (cu o contributie de +5,2%), consecinta a cresterii cu 14,4% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o majorare semnificativ mai redusa a volumulului importurilor de bunuri si servicii cu 1,5%, si cheltuielilor pentru consum final al gospodariilor populatiei (+0,4%), cu o pondere de 60,4% in PIB, al carei volum s-a majorat cu 0,6%.

O contributie negativa au inregistrat formarea bruta de capital fix (-1,1%), cu o pondere de 24% in PIB, al carei volum s-a redus cu 3,9%, consumul final al administratiilor publice (-0,3%), cu o pondere de 15,7% in PIB, al carei volum s-a redus cu 2,4%, respectiv variatia stocurilor (-1,5%) ca urmare a reducerii stocurilor din economie.

Primele estimari ale INS, anuntate la jumatatea lunii noiembrie, aratau ca economia a crescut cu 1,6% in trimestrul al treilea fata de precedentele trei luni, peste asteptarile analistilor, si cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel ca la noua luni avansul PIB a ajuns la 2,7%.

Statistica va actualiza la 10 ianuarie estimarea privind evolutia economiei.

Pentru anul in curs, Guvernul, FMI si Comisia Europeana anticipeaza o crestere economica de 2,2%, iar pentru anul viitor de 2,1-2,2%. Proiectul de buget pentru 2014 a fost fundamentat luand in calcul o majorare a PIB de 2,2%.

Prognoza pentru acest an a fost revizuita in urcare, in noiembrie, de la 2%, datorita productie agricole bune si a exporturilor in crestere.

La inceputul lunii noiembrie seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, a declarat ca FMI estimeaza pentru Romania, in 2014, o crestere reala a PIB constanta, mentinandu-se la nivelul estimat pentru finele acestui an, de 2,2%, dar se asteapta ca evolutia sa fie influentata decisiv de cererea interna, cu accent pe investitii, nu de exporturi, ca in prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here