Guvernul prelungeste schema de ajutor de stat pentru dezvoltare regionala

0
1164

Guvernul va prelungi perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat regional exceptata de la obligatia notificarii Comisiei Europene pana la 30 iunie 2014, schema aprobata in 2008 cu un buget total de maxim 1 miliard euro, fiind estimate acorduri de finantare viitoare de 400 milioane euro.

Pana la 21 octombrie au fost aprobate, in baza acestei schemei de ajutor de stat, 31 de proiecte de investitii spre finantare, in valoare totala de 947,24 milioane euro, care vor genera un numar de circa 9.600 de locuri noi de munca. Pentru acestea, Ministerul Finantelor Publice (MFP) va acorda un ajutor de stat in cuantum de maxim 332,24 milioane euro, din care s-au platit deja 126,22 milioane euro pentru investitiile realizate, informeaza Mediafax.

Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat pentru dezvoltare regionala expira la 31 decembrie anul acesta, insa ar putea fi prelungita pana la 30 iunie anul viitor, potrivit unui paragraf din „Orientarile privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014 – 2020”

„Avand in vedere impactul pozitiv al schemei de ajutor de stat, precum si prevederile noilor Orientari privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2020, Guvernul si-a exprimat intentia prelungirii valabilitatii acesteia pana la data de 30 iunie 2014, inclusiv, notificand in acest sens Comisiei Europene prelungirea valabilitatii hartii ajutorului de stat regional pentru Romania. Comisia Europeana a emis la data de 25 octombrie 2013 Decizia de aprobare a prelungirii valabilitatii actualei harti regionale pentru Romania pana la data de 30 iunie 2014, inclusiv, ceea ce permite prelungirea valabilitatii schemelor de ajutor de stat regionale”, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de Hotarare de Guvern.

Executivul urmareste astfel sustinerea proiectelor de investitii de anvergura, cu efecte semnificative in economie, orientate spre sectoare de activitate de varf care pot constitui o sursa de transfer de tehnologie, care contribuie la dezvoltarea regiunilor si determina obtinerea unui efect multiplicator prin antrenarea si a altor investitii conexe si dezvoltarea furnizorilor locali de produse si servicii.

„Prin adoptarea acestui act normativ se urmareste dezvoltarea regionala a tuturor regiunilor Romaniei prin atragerea de investitii mari si crearea de locuri de munca in intreprinderi care activeaza in domenii de varf ale economiei, si, implicit cresterea veniturilor la bugetul general consolidat”, se arata in documentul citat.

Realizarea proiectelor va implica crearea de noi locuri de munca si mentinerea acestora pe termen mediu, respectiv cinci ani de la finalizarea investitiei.

Creditele de angajament pentru emiterea de acorduri de finantare se vor aloca din bugetul Ministerul Finantelor – capitolul Actiuni Generale, prin programul „Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor de investitii”.

Schema de ajutor de stat este exceptata de la obligatia de notificare, actul normativ prin care se prelungeste valabilitatea acesteia urmand a fi transmis spre informare Comisiei Europene in termen de 20 de zile de la data intrarii in vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here