Industria si constructiile se stabilizeaza in iunie-august; comertul si serviciile scad moderat

0
807
constructii, servicii, crestere, economica

constructiiManagerii societatilor comerciale estimeaza pentru perioada iunie-august o stabilitate relativa a activitatii in industria prelucratoare si constructii si o scadere moderata in comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit unui sondaj INS.

 In cadrul anchetei de conjunctura din luna iunie 2010, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

De asemenea, este estimata o reducere moderata a numarului de salariati , soldul conjunctural fiind de -14% pe total industrie prelucratoare (-16% la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste). Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total, respectiv in metalurgie; fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului si fabricarea substantelor si a produselor chimice (solduri conjuncturale -54%, -50% si, respectiv, -38%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o relativa stabilitate a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Totodata, potrivit estimarilor din luna iunie 2010, in activitatea de constructii se va inregistra, in urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -3%) si o scadere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -11%).

Managerii estimeaza o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -12%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mici, cu mai putin de 50 salariati, si o relativa stabilitate a preturilor lucrarilor de constructii.

Pentru sectorul de comert cu amanuntul se preconizeaza o reducere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -10%), atat la nivelul volumului total al vanzarilor de marfuri, cat la comenzile adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor (sold conjunctural -9%, respectiv -11%).

In acelasi timp, angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -10%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +25%).

Conform estimarilor din luna iunie 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) se va diminua moderat (sold conjunctural -8%).

In sectorul de servicii este anticipata o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%). Aceasta tendinta este data in special de intreprinderile mici (1-49 salariati). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -3%). (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here