Incetinirea economiei forteaza Rusia sa-si elibereze oamenii de afaceri din inchisori

0
989

Peste 110.000 de persoane sunt inchise in Rusia pentru „delicte economice”, din circa trei milioane de liber-profesionisti si proprietari de afaceri mici si mijlocii. Alti 2.500 de oameni se afla in inchisoare in asteptarea proceselor pentru infractiuni din aceasta categorie, precum frauda, delapidare, fals si evaziune fiscala, potrivit unui articol postat pe blogul cotidianului american New York Times (NYT).

In contextul incetinirii economiei Rusiei, presedintele Putin a elaborat un plan pentru a resuscita activitatea economica: eliberarea unora dintre oamenii de afaceri din inchisori.

„Asa ceva poate fi de inteles in contextul situatiei din Rusia”, a declarat Boris Titov, consilier al lui Putin responsabil de supravegherea programului de amnistie, anunta Mediafax.

Masura presedintelui rus este, chiar si dupa standardele recesiunii globale, o incercare neobisnuita de a revigora economia, scrie NYT.

Amnistia este necesara, afirma Titov, pentru ca guvernul a reactionat „prea agresiv” in privinta amenintarii crimei organizate si inechitatii privatizarilor, intentand procese prea usor in timpul primilor 12 ani in care Putin a detinut puterea ca presedinte si premier.

Economia Rusiei are, intr-adevar, nevoie de ajutor, scrie cotidianul american, dupa ce in primul trimestru cresterea a incetinit la 1,6% din cauza evolutiei pretului petrolului. in acest climat economic, putini rusi sunt dispusi sa deschida o noua afacere, care sa creeze locuri de munca si venituri pentru guvern.

Putin a transmis unor directori de companii prezenti la un forum economic, inclusiv Michael Corbat de la Citigroup si Jeffrey Immelt de la General Electric, ca eliberarea oamenilor de afaceri ar ajuta economia.

in 2010, politia a investigat aproape 276.500 de „delicte economice”, potrivit biroului procurorului general al Rusiei. Datele arata ca infractiuni precum furturile cu intrare prin efractie si talhariile sunt anchetate intr-o masura mai redusa decat delictele economice.

Coloniile penale din Rusia, lagare inconjurate cu sarma ghimpata in regiuni izolate, seamana in prezent destul de bine cu cele din anii ’60, cand Aleksandr Soljenitin a scris Arhipelagul Gulag. In prezent, insa, unul din zece detinuti este un fost om de afaceri, bancher sau a ocupat o functie de conducere intr-o companie.

Majoritatea antreprenorilor care se afla in inchisori nu au fost incarcerati din motive politice. Pedepsele acestora au legatura cu natura coruptiei din Rusia, afirma directorul Transparency International Rusia, Elena Panfilova.

in mod obisnuit, practicile de coruptie frecvente la nivel global implica politisti si alti reprezentanti ai statului care cer mita pentru a permite afacerilor sa opereze. in aceste cazuri, interesele oamenilor de afaceri si oficialilor corupti coincid in privinta faptului ca ambele parti vor ca afacerea sa mearga bine.

in Rusia, insa, politia castiga de pe urma arestarii unor oameni de afaceri, scrie NYT.

Politia poate cere mita unui rival pentru a-l scapa de concurenta, poate cere familiei arestatului sa plateasca rascumparare sau poate confisca bunuri pe care le vinde. Promovarea depinde de o cota neoficiala de arestari. Politistii care confisca afaceri au devenit atat de comuni in societatea din Rusia incat si-au castigat porecla de „varcolaci cu epoleti”.

in prima luna a programului de amnistie, in derulare deja de jumatate de an, au fost eliberati 13 detinuti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here