Inca un militar roman si-a pierdut viata in Afganistan. Basescu transmite un mesaj de condoleante familiei acestuia

0
628
militari-afganistan

militari-afganistanPresedintele Traian Basescu a transmis, joi, un mesaj de condoleante familiei militarului Lixandru Constantin-Laurentiu, care si-a pierdut viata in timpul unei misiuni de patrulare in teatrul de operatii din Afganistan. „Cu un mare sentiment de pierdere am primit vestea disparitiei caporalului Lixandru Constantin-Laurentiu,

cazut la datorie in timpul unei misiuni de patrulare in Provincia Zabul. in aceste momente de durere, doresc sa prezint omagiile mele familiei greu incercate si colegilor eroului cazut la datorie si, in acelasi timp, sa-mi exprim respectul pentru curajul si devotamentul de care a dat dovada caporalul Lixandru Constantin-Laurentiu in serviciul pacii si al securitatii. Transmit sincere condoleante familiei caporalului Lixandru Constantin-Laurentiu. Dumnezeu sa-l odihneasca!”, se arata in mesajul sefului statului, comunicat de Administratia Prezidentiala.

Caporalul Constantin-Laurentiu Lixandru a murit, joi, in Afganistan, dupa ce a fost ranit grav in urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, incident petrecut in timpul unei misiuni de patrulare.

MApN a comunicat ca joi, in jurul orei 13.30, caporalul Constantin-Laurentiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, a cazut la datorie in Provincia Zabul, Afganistan.

Conform sursei citate, in timpul desfasurarii unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestra a unui obiectiv, conform procedurilor. in urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost ranit grav, fiind evacuat de urgenta la Spitalul Militar din baza Lagman pentru ingrijiri medicale. Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vietii sale, caporalul Lixandru a decedat.

Militarul, in varsta de 30 ani, era casatorit si nu avea copii.

„Ministrul Apararii nationale Gabriel Oprea a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a caporalului Constantin-Laurentiu Lixandru, care si-a sacrificat viata sub culorile Drapelului national, savarsind acte de devotament exceptional in timpul executarii misiunii in teatrul de operatii din Afganistan”, precizeaza MApN.

De asemenea, ministrul Apararii a inaintat presedintelui propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Constantin-Laurentiu Lixandru cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

„Vineri, 6 mai, la ora 08.00, in toate unitatile militare din tara si in cele dislocate in afara teritoriului national, vor fi organizate ceremonii militare si religioase, in semn de recunostinta, pretuire si deplin respect pentru eroul Constantin-Laurentiu Lixandru. Ministrul Apararii nationale Gabriel Oprea si conducerea armatei isi exprima profundul regret pentru aceasta pierdere si sunt alaturi de familia greu incercata”, se arata in comunicat.

Numarul militarilor romani decedati in Afganistan se ridica astfel la 18. De asemenea, peste 50 de militari romani au fost raniti de la inceputul misiunii romanesti in aceasta tara. (Mediafax)

Sursa foto: Ministerul Apararii Nationale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here