In patru luni am cheltuit cu 12,1 mld de lei mai mult decat am produs

0
722
buget

bugetExecutia bugetului general consolidat pe primele patru luni ale anului s-a incheiat cu un deficit estimat de 12,1 miliarde lei, superior cu 0,35 puncte procentuale ca pondere in PIB fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor provizorii anuntate vineri de MFP.

Veniturile incasate la bugetul general consolidat au insumat 52,6 miliarde lei, cu 1,2% mai mici fata de realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent.

La principalele venituri se mentin diminuari importante ale incasarilor fata de aceeasi perioada din anul precedent, astfel: taxa pe valoare adaugata cu – 9,2%, impozitul  pe venit – 7,3%, impozitul pe profit – 4,6%, contributiile de asigurari sociale -3,6%.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP), se observa o imbunatatire a absorbtiei fondurilor de postaderare, sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate pentru proiecte cu finantare europeana fiind mai mari cu 1,1 miliarde lei comparativ cu perioada corespunzatoare anului precedent.

in ceea ce priveste incasarile din accize, acestea au scazut cu 71,9 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, desi nivelul de taxare al acestora a crescut de la 1 ianuarie a.c., in timp ce veniturile nefiscale au crescut cu 652,6 milioane lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in valoare de 64,7 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 3,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar s-au redus cu 0,7 puncte procentuale, ca procent din PIB. Cheltuielile de personal sunt inferioare cu 6,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cheltuielile cu bunuri si servicii sunt mai mari cu 6,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, datorita cresterii inregistrate la bugetele locale cu 13,5%, cu toate ca la bugetul de stat s-a inregistrat o diminuare a acestor cheltuieli cu 3,5%.

Potrivit datelor MFP, cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 14,5% fata de cele din aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare crestere (+111,3%) inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj si la bugetele administratiilor locale (+40,8%).

Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 22,7% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent ca urmare a cresterii in termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare, in valoare de 8,02 miliarde lei, s-au majorat cu 4,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent reprezentand 12,4% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here