Guvernul vrea sa elimine gratuitatile pentru veterani si sa taie alocatiile persoanelor cu handicap

0
430
handicap

handicapGuvernul intentioneaza sa elimine scutirea de la plata abonamentului telefonic si radio-tv pentru veteranii de razboi, precum si dreptul la gratuitate pe transportul in comun si CFR pentru persoanele persecutate politic si sa taie indemnizatiile persoanelor cu handicap, inlocuindu-le cu sume fixe.

 

Noile reduceri de cheltuieli ar urma sa fie aplicate de la 1 ianuarie 2011, impreuna cu diminuarea indemnizatiilor acordate celor care ingrijesc persoane cu handicap, fostilor detinuti politici, pensionarilor membri ai uniunilor de creatie si revolutiona­rilor.

in acelasi timp, Casa Nationala de Pensii nu va acorda nici anul viitor bilete de odihna si nici ajutoare la iesirea la pen­sie sau la trecerea in rezerva a ca­drelor militare, conform unui document aflat in stadiu de varianta de lucru si citat de Jurnalul National.

Astfel, Guvernul ar urma sa taie indemnizatiile primite de persoanele cu handicap si sa acorde sume fixe lunare, respectiv 340 de lei pentru handicap grav, 250 de lei pentru handicap accentuat si 35 de lei pentru handicap mediu. in cazul persoanelor cu handicap care realizeaza venituri, alocatiile vor fi de 205 lei pentru handicap grav, 160 de lei pentru handicap accentuat si 20 de lei pentru handicap mediu.

Tot de la 1 ianuarie 2011 ar urma sa fie taiate si indemnizatiile acordate celor care ingrijesc persoane cu handicap, care sunt in prezent de 400 de lei lunar. Asistentul persoanei cu handicap va primi doar 50% din salariul net al unui asistent social debutant cu studii medii si va fi obligat sa ingrijeasca doua persoane cu handicap. Daca nu poate ingriji doua persoane cu handicap din cauza ca are in grija o persoana singura cu handicap sever, va primi doar jumatate din suma.

in cazul copiilor cu handicap, familiile acestora vor primi un ajutor de 91 de lei pentru cei cu han­di­cap grav, 68 de lei pentru handicap accentuat si 33,5 lei pentru handicap mediu.

Documentul indica si abrogarea unor texte de lege care acordau ajutoare sociale pentru veteranii de razboi si pentru persoanele persecutate politic in regimul comunist. Astfel, ar urma sa fie eliminata, potrivit propunerilor din documentul citat, scutirea de la plata abonamentului telefonic si a celui radio-tv pentru veteranii de razboi, iar cei persecutati politic pierd, pe langa aceasta, si dreptul la gratuitate pe transportul in comun, dar si la CFR.

Totodata, indemnizatiile primite de persoanele persecutate politic si revolutionari vor fi mentinute la un nivel redus cu 25%, in timp ce in­dem­ni­za­tii­le primite de pensionarii din siste­mul public de pensii care sunt membri ai uniunilor de creatie ar urma sa fie diminuate cu 50%.(Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here