Seful Agrostar: Pretul painii ar putea creste cu 25-30% pana la sfarsitul anului

0
582
paine-raft

paine-raftPretul painii ar putea creste cu 25-30% pana la sfarsitul acestui an, pe fondul majorarii pretului la grau si al evaziunii fiscale ridicate din zona procesarii, sustine presedintele Federatiei Agrostar, Niculae Stefan.

„Presedintele Agrostar afirma ca procesatorii sunt responsabili pentru scumpirile din industria alimentara si nu agricultorii.

„Procesatorii ar trebui intrebati de ce creste pretul la paine, nu noi agricultorii suntem de vina. Noi avem, in sfarsit dupa 20 de ani, un pret real la grau. Nu agricultorii sunt de vina pentru scumpirile din acest an, ci un sistem deficitar de investitii, pentru ca daca agricultura ar fi beneficiat de investitii nu ar mai fi fost un monopol pe pretul la lapte sau nu am mai fi importat 70% din carnea de porc”, a spus stefan, dupa intalnirea de la Guvern cu premierul Emil Boc.

El a mai spus ca a discutat cu premierul Boc despre revendicarile agricultorilor, printre care subventiile din sectorul vegetal si cele pentru ovine si bovine.

„La subventia pe hectar i-am spus domnului prim-ministru ca subventia propusa de 131 de euro este o suma care trebuie negociata, nu suntem de acord. Noi stiam ca trebuia sa primim 160 de euro, si daca sectorul vegetal nu va primi acesti bani va avea probleme destul de mari. I-am spus despre deficientele legate de acciza la motorina. Pe de alta parte, ne-am referit si la valorile subventiilor la bovine si ovine, care asa cum ne-au fost prezentate de Ministerul Agriculturii sunt mult diminuate fata de cele de anul trecut si cu care noi nu suntem de acord”, a adaugat presedintele Agrostar.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat saptamana trecuta agentiei MEDIAFAX ca fermierii vor primi incepand cu jumatatea lunii octombrie subventiile pe suprafata aferente acestui an, in valoare de 130 de euro la hectar, ceea ce reprezinta o majorare cu 11% mai mult fata de sprijinul de 117 euro acordat pentru anul trecut.

Stefan a adaugat ca a mai discutat cu premierul despre fondurile europene de investitii alocate agriculturii. Agrostar i-a mai prezentat lui Boc situatia evaziunii fiscale de pe piata bauturilor, sector in care, potrivit liderului Agrostar, se pierd sume importante ce ar putea intra in bugetul de stat din cauza baturilor falsificate.

Oficialul Agrostar a afirmat ca vor fi continuate discutiile pe tema subventiilor, iar in situatia in care aceste probleme nu vor fi rezolvate se va recurge la actiuni sindicale. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here