Guvernul pregateste impozitarea terenurilor pe care sunt construite cladiri

0
713
cladire-pamant

cladire-pamantGuvernul intentioneaza sa impoziteze si terenurile acoperite de cladiri, prin eliminarea din Codul Fiscal a prevederii care stabileste ca aceste suprafete sunt scutite de impozit, masura cu un impact financiar neglijabil pentru contribuabili, dar semnificativ la nivel national pentru bugetul de stat.

Eliminarea scutirii de impozit este prevazuta intr-un proiect de lucru al Guvernului care modifica Codul Fiscal.

Documentul, obtinut de MEDIAFAX, include o serie de modificari la forma actuala a Codului Fiscal, printre care si abrogarea literei „a” la articolul 257.

Articolul 257 al Codului Fiscal stabileste bunurile pentru care nu se datoreaza in prezent impozit pe teren, iar la litera care urmeaza sa fie abrogata se arata ca din aceasta categorie face parte si terenul aferent unei cladiri, pentru suprafata de teren care este acoperita de o cladire.

Contactat de MEDIAFAX, Niculae Done, senior tax partner la compania de consultanta fiscala si audit KPMG, a aratat ca proiectul pregatit de Guvern indica intentia unei noi impozitari.

„Este vorba de o propunere de impozitare facuta de Guvern. Zilele acestea se discuta proiectul la Ministerul Finantelor impreuna cu consultanti si oameni de afaceri”, a declarat Niculae Done.

Avocatul Gabriel Biris, partener al firmei de avocatura Biris&Goran, a explicat la randul sau, pentru MEDIAFAX, ca, de exemplu, pentru un bloc cu o amprenta de 600 metri patrati amplasat pe un teren de 1.000 metri patrati se plateste in prezent impozit doar pentru diferenta de 400 metri patrati, in cota-parte pentru proprietari, dar ca modificarea pregatita de Guvern va largi baza impozabila cu suma aferenta amprentei tuturor cladirilor din tara.

„Aceasta prevedere introduce in sfera impozitului pe teren si terenurile de sub cladire. Impactul asupra contribuabilului va fi unul neglijabil, tinand cont de nivelul scazut al impozitului pe teren, dar la nivel national sumele colectate suplimentar pot fi semnificative, deoarece se introduce in sfera de aplicare practic suma amprentei tuturor cladirilor din Romania”, a spus Biris.

In prezent, impozitul pe teren se datoreaza pentru terenurile ocupate de orice fel de constructii care nu sunt de natura cladirilor, precum alei, terenuri de sport, bazine. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here