Piata locurilor de munca a inceput sa se deblocheze

0
926
locuri_de_munca

locuri_de_muncaPiata locurilor de munca a inceput sa se deblocheze, insa companiile aleg cu mai multa atentie angajatii, ceea ce prelungeste procesul de selectare, iar salariatii sunt mai flexibili, dar reticenti cand vine vorba de relocare sau reconversie profesionala, potrivit specialistilor in resurse umane.

„Piata locurilor de munca s-a deblocat cat de cat, dar acum ne confruntam cu un proces de selectare mai lung a candidatilor. Ni se spune din partea companiilor ca analizeaza CV-urile pentru ca doresc sa angajeze pentru un post, dar nu se stie cand. Sunt preferati candidatii care nu cer prea mult si nu se mai primesc cei de peste 45 ani, desi acestia in mod normal ar putea sa mai lucreze inca 20 ani”, a declarat Raluca Parvu, senior consultant al firmei de repozitionare profesionala BPI Group, la un seminar pe teme de resurse umane organizat de Ziarul Financiar.

Ea a explicat ca pentru pozitiile de mangement cei interesati sa ocupe postul respectiv accepta cu usurinta un salariu mai mic decat cel solicitat, in unele cazuri si cu pana la 30%. Totodata, acestia sunt mai reticenti atunci cand vine vorba de schimbarea locului de munca si in ceea ce priveste relocarea in alt oras.

Pentru posturile de executie, numai 30% din totalul candidatilor cauta in mod activ un loc de munca, ca o solutie imediata, dar o mare parte dintre acestia refuza cursurile de recalificare profesionala, desi sunt gratuite.

„Multi candidati pentru partea de executie refuza posturile propuse, ca de exemplu camerista, baby-sitter, pentru ca le este teama sa isi schimbe meseria si nu si-au cultivat ideea de reconversie”, este de parere Parvu.

Ea a adaugat ca autoritatile nu au aplicat masuri pentru stimularea reconversiei, ci doar au extins perioada de acordare a indemnizatiei.

„In 2009, somajul a fost un subiect ascuns sub perna de autoritati si ni se spunea ca nivelul somajului este printre cele mai mici la nivel european, dar nu se spune nimic despre faptul ca a crescut alarmant in ultimii doi ani. (…) Practic, au fost incurajati somerii sa stea linistiti acasa pana trece aceste perioada”, a apreciat Parvu.

La randul sau, Adriana Paun, directorul general executiv al firmei de consultanta Top Executive Agency Belgia, a precizat ca angajatorii au trecut de la recrutarea „pentru moment” la atragerea de competente.

„Majoritatea companiilor cauta sa isi imbunatateasca baza «top talent» si au grija la retentia angajatilor pentru a evita ca cei mai buni oameni din executiv sa plece. Companiile incearca sa lungeasca cat mai mult procesul de selectie pentru a fi sigure ca au luat decizia buna in momentul angajarii”, a afirmat Paun.

Martin Macha, partener al companiei de cercetare si recrutare Mercer pentru Europa Centrala si Orientul Mijlociu, a declarat ca se asteapta la o crestere a cererii pe piata de munca in regiune, inclusiv in Romania.

„In majoritatea companiilor, vremurile grele sunt aproape de domeniul trecutului, dar companiile nu sunt suficient de puternice. Unul dintre cei mai importanti clienti ai nostri se asteapta la rezultate similare cu cele din 2007. Va lua ceva timp pana cand companiile isi vor reveni”, a apreciat Macha.

El a adaugat ca Romania prezinta in continuare interes pentru relocarea activitatilor, ca urmare a strategiilor companiilor din vest de reducere a costurilor, in special pe partea de servicii de suport si IT.

Romania poate fi interesanta pentru companiile din domeniul auto, insa aceasta industrie este cel mai mult afectata de criza, deci sunt putin probabile relocari importante, a mai spus Macha. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here