Romania risca o criza de tip W, urmand sa reia caderea economica

0
832
pusculita-sparta

pusculita-spartaPresedintele Comisiei de buget-finante din Camera, deputatul PSD Viorel Stefan, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca Romania risca sa traverseze „o criza de tip W”, respectiv sa reia, dupa o usoara crestere, caderea economica si sa intre intr-un regim de criza severa.

 „La nivelul Departamentului de specialitate al PSD ne exprimam ingrijorarea in legatura cu faptul ca s-ar putea ca Romania sa nu fie pe finalul de criza. Noi apreciem ca Romania risca o criza de tip W, adica dupa o usoara crestere sa se reia caderea economica, sa intram din nou intr-un regim de criza severa. Afirmatia se bazeaza in primul rand pe faptul ca din programul de convergenta nu rezulta nicio masura care sa faca ca progresul tehnologic, investitiile in cercetare, in capital uman in pietele financiare, respectiv ca contributia acestor factori la constituirea PIB in perspectiva lui 2012 sa devina una pozitiva. Ea, asa cum este prezenta in programul de convergenta, este, in persectiva anului 2012, negativa”, a declarat Viorel stefan.

El a criticat Guvernul Boc pentru „maniera pompieristica” in care a aprobat in 22 martie programul de convergenta ce urma a fi analizat la nivelul Comisiei Europene la data de 24 martie, respectiv cu 48 de ore inainte de a intra in dezbaterea Comisiei Europene.

Potrivit lui Viorel Stefan, Comisia Europeana a precizat ca acest program de convergenta nu detaliaza suficient masurile de consolidare bugetara care urmeaza sa fie luate in 2011-2012.

„Comisia Europeana nu are incredere in faptul ca Romania poate indeplini obiectivele propuse in acest program, considerand ca exista riscuri mari de ratare a tintei de inflatie, a ritmului de crestere economica, a angajamentelor privind reducerea somajului si a deficitului bugetar”, a spus Viorel stefan.

El a precizat ca, in urma analizei Departamentului de specialitate al PSD, se confirma inca o data ca modelul economic adoptat de catre Romania este nesustenabil, in conditiile in care Romania a trecut de la o crestere bazata pe consum in perioada guvernarii PNL, din 2005-2008, la o crestere bazata pe datorie, sub actuala guvernare.

Viorel stefan a aratat ca in acest moment Romania plateste 2,7 milioane de euro dobanzi la datoriile acumulate, in timp ce cheltuielile cu dobanzile pe care le plateste Ministerul de Finante, in 2010, au crescut cu 50% fata de 2009.

El a aratat ca datoria publica a crescut cu pana la 40% din PIB in acest moment, depasind limita stabilita cu FMI, de 35% din PIB.

Deputatul PSD a criticat, totodata, Guvernul pentru ca ar identifica doar masuri nerealiste pentru reducerea deficitului bugetar, concetrandu-se doar pe reducerea numarului de locuri de munca, inghetarea salariilor si reducerea pensiilor.

Programul de convergenta a fost avizat, luni, de Guvern si transmis Comisiei Europene, dar Executivul comunitar a a preciat ca scenariul macroeconomic pare bazat pe „presupuneri usor favorabile pentru 2010”, iar proiectiile de inflatie si de scadere a ratei somajului par optimiste.

Programul transmis de Guvern catre Comisia Europeana nu mai include riscurile luate in calcul in proiectul redactat cu trei saptamani inainte si care indicau, printre altele, ca exista posibilitatea ca deficitul sa nu poata fi redus la 3% in 2012, cresterea PIB sa fie mai mica, iar statul sa nu recupereze integral datoria Rompetrol. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here