Guvernul ar putea suplimenta plafonul garantiilor pentru prima casa

0
914
casa_la_rosu

Guvernul ar putea suplimenta plafonul garantiilor pentru creditele din cadrul programului Prima Casa cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei sunt pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit unui proiect de hotarare.

„Prin proiectul de act normativ supus aprobarii se propune introducerea la nivelul normelor metodologice a dispozitiilor care sa permita gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, au obligatia de a consuma plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2013. Diferenta ramasa neutilizata la data de 31 decembrie 2013 va fi realocata potrivit prevederilor art. VII alin. (3) din Hotararea Guvernului 119/2010”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de Guvern.

Garantiile se vor acorda si plati numai in moneda nationala, iar costul total al finantarilor acordate in cadrul programului se compune din rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maxim 2,5% pe an pentru creditele in lei. Marja nu include nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator, costul evaluarii imobilului, cel pentru formalitatile de publicitate si comisionul de gestiune datorat Fondului National de Garantere a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), costul evaluarii terenului, locuintei, devizelor estimative si situatiilor de lucrari, informeaza Mediafax.

Nivelul comisionului de gestiune si al comisionului unic de analiza, calculat la soldul garantiei statului, se negociaza semestrial intre Ministerul Finantelor Publice si FNGCIMM si se stabileste prin ordin al ministrului Finantelor Publice.

Totodata, finantatorii sunt obligati sa prevada in contractele de credit costurile cu dobanda exprimata in raport cu ROBOR la 3 luni si separat costurile cu comisioanele.

„Se propune clarificarea unor aspecte legate de daunele partiale produse locuintelor achizitionate sau construite in cadrul programului, pentru despagubirile a caror valoare este de pana la 20% din suma asigurata, fara a depasi echivalentul in lei al sumei de 10.000 euro, caz in care societatea de asigurare va efectua plata direct catre proprietarul locuintei, caruia ii revine obligatia de a readuce locuinta in starea existenta la momentul incheierii politei de asigurare”, se precizeaza in nota de fundamentare.

Pentru daunele de peste 10.000 euro echivalent lei, dar care se incadreaza in limita maxima de 50% din valoarea creditului initial, finantatorul va emite acordul fie in numele si contul statului, fie in nume si in cont propriu si/sau in numele si in contul statului pentru efectuarea platii despagubirilor catre proprietarul locuintei, caruia ii revine obligatia de a readuce locuinta in starea existenta la momentul incheierii politei de asigurare.

Atat in cazul viciilor ascunse, cat si in cel al daunelor produse locuintelor ca urmare a interventiei unui risc asigurat, novatia se refera exclusiv la contractul de garantare, urmand ca in practica aceasta sa se aplice ca efect al schimbului de locuinte sau a repunerii partilor in situatia anterioara, cu conditia ca valoarea acesteia sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat, la care se adauga valoarea avansului.

„La nivelul normelor metodologice de aplicare a programului Prima casa se propune reglementarea unui mecanism care sa asigure un tratament egal pentru beneficiarii care au achizitionat o locuinta de la un dezvoltator imobiliar, care poate oferi la schimb o alta locuinta corespunzatoare calitativ, in raport cu cei care au achizitionat locuinta de la o persoana fizica spre exemplu, care nu are aceasta posibilitate, dar in cazul carora va fi posibila accesarea programului pentru a doua oara”, se mai spune in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Banca isi va exprima acordul pentru schimbarea garantiei aduse in cadrul programului daca imobilul nu mai are conditiile necesare locuirii in urma producerii unui risc asigurat. Pentru a-si exprima acordul, banca trebuie sa verifice documentele justificative din care rezulta ca valoarea daunelor constatate si evaluate este mai mare de 50% din valoarea creditului acordat initial, dupa caz, precum si indeplinirea conditiei privind valoarea noii locuinte aduse in garantie, care trebuie sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat, la care se adauga valoarea avansului.

Proiectul mai prevede ca banca sa isi dea acordul pentru ridicarea interdictiei de instrainare si cesionarea sumelor provenite din plata drepturilor de despagubire de catre asigurator in vederea achizitionarii unei noi locuinte in cadrul programului Prima Casa.

La finele lunii iunie presedintele FNGCIMM, Aurel saramet, a anuntat ca autoritatile au in vedere suplimentarea fondurilor pentru Prima Casa dupa epuizarea sumelor existente.

Valoarea finantarilor acordate prin acest program in acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai erau disponibile, in iunie, fonduri de 300 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here