Brokeri nu vor listarea duala a companiilor cu capital majoritar de stat

0
792
bursa-valori

Asociatia Brokerilor critica initiativa Ministerului Economiei de listare duala a 15% din actiunile Romgaz Medias la Bucuresti si Varsovia sau Londra, desi autoritatile au motivat ca Bursa de Valori Bucuresti este prea mica pentru ca statul sa atraga 600 milioane euro.

Seful Directiei de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei, Gabriel Dumitrascu, a declarat saptamana trecuta ca Ministerul vrea sa obtina 600 milioane euro din vanzarea pe bursa a 15% din actiunile Romgaz, in noiembrie, si ia in calcul o listare duala, la Bucuresti si Varsovia sau Londra, intrucat Bursa de la Bucuresti este prea mica pentru a asigura acesti bani, transmite Mediafax.

Dumitrascu a adaugat ca listarea Romgaz la Varsovia ar avea avantaje pentru ca piata de capital poloneza este „interesanta, ajunsa la maturitate si efervescenta”, dar si dezavantajul apropierii geografice de Bucuresti. Totusi, Dumitrascu apreciaza ca Romgaz ar putea sa intre in indicele bursei de la Varsovia si astfel ar avea vizibilitate”.

„Declaratia mentionata ilustreza absenta unei viziuni de dezvoltare a economiei romanesti pe termen lung, singurul obiectiv fiind realizarea unor castiguri imediate pentru statul roman prin procesul de privatizare”, potrivit unui comunicat al Asociatiei.

Brokerii sustin ca dezvolatarea pietei de capital autohtone si atragerea unor investitori institutionali mari depind tocmai de listarea la Bursa de Valori Bucuresti a unor pachete de actiuni pe care statul le detine la companiile mari din domeniul energiei, listari care ar trebui sa urmeze o strategie coerenta si sa respecte calendarul anuntat.

„Rezultatul recent al ofertei secundare Transelectrica arata ca se pot face privatizari de succes si la Bursa de Valori Bucuresti. Desigur ca reusita unei oferte publice depinde insa, in mare masura, de modul in care ea este pregatita si promovata, mesajele pe care Guvernul le transmite investitorilor avand si ele un rol important in acest proces”, precizeaza brokerii.

Oferta Transelectrica, derulata in luna martie, a fost suprasubscrisa cu aproape 60%, statul incasand 164,7 milioane lei (37,6 milioane euro) pentru pachetul de 15% din companie.

Potrivit Asociatiei, plasarea actiunilor companiilor nationale pe piata de capital locala, cu posibilitatea participarii investitorilor de retail, pentru care adesea sunt utilizate discount-uri, ar reprezenta un factor pozitiv pentru realizarea obiectivelor strategice legate de dezvoltarea pietei de capital autohtone, care nu este posibila fara implicarea populatiei.

„Statul roman trebuie sa ia in considerare pierderile pe care listarea duala le-ar aduce pe termen lung, plecand de la impozitele si taxele pe care acesta le-ar putea colecta din castigurile investitorilor la Bursa de Valori Bucuresti si pana la repercursiunile economice serioase ale subdezvoltarii pietei de capital domestice. Cu astfel de strategii de privatizare, in viitorul apropiat, Bursa de la Bucuresti va fi, intr-adevar, prea mica pentru a putea contribui la finantarea economiei romanesti”, au conchis brokerii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here