Grup infractional organizat din domeniul farmaceutic, destructurat de inspectorii DGAF

0
819

Inspectorii antifrauda au efectuat in perioada octombrie 2014 – august 2015 verificari privind respectarea prevederilor legislatiei fiscale si contabile de catre sase societati din judetul Bihor, avand ca obiect de activitate comercializarea cu produse farmaceutice. Urmare actiunilor de control efectuate, inspectorii antifrauda au identificat un prejudiciu cauzat bugetului de stat si al asigurarilor de sanatate in valoare de 3.166.616 lei, pentru recuperarea caruia au sesizat organele de urmarire penala si au dispus instituirea de masuri asiguratorii, prin indisponibilizare de bunuri si popriri pe conturile bancare.

in data de 13.08.2015, procurori din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea au emis mandate de aducere pentru 20 de persoane (medici, asistente, farmacisti si reprezentanti ai unor societati farmaceutice) din judetul Bihor, despre care exista suspiciunea rezonabila ca au constituit un grup infractional organizat, specializat in savarsirea de infractiuni de evaziune fiscala prin crearea unui circuit tranzactional fara continut economic real, in vederea fraudarii bugetului Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bihor.

Pentru medicamentele achizitionate fictiv, una dintre aceste societati a solicitat ulterior decontarea acestora la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bihor, in baza unui numar de 13.444 de retete emise fictiv, cu complicitatea unor medici de familie si medici specialisti din judetul Bihor, in numele unor pacienti care nu au beneficiat in fapt de tratamentele respective.

Operatiunile de achizitie/livrare declarate si inregistrate in contabilitate, in perioada 2012-2015, de catre societatile din circuit au avut la baza operatiuni fictive, fiind create circuite scriptice de tranzactionare, cu scopul de a crea in mod artificial TVA deductibil si de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.

Firmele fantoma interpuse in lantul evazionist, respectiv societati care figurau cu sediul social la adrese din mediul rural, au fost infiintate pe numele unor interpusi, persoane cu cetatenie romana si domiciliu in judetul Bihor. Societatile in cauza nu au avut angajati, nu au depus la termene toate declaratiile fiscale, parte dintre acestea nedeclarand achizitii sau livrari.

Demersurile de cooperare interinstitutionala intre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si DGAF au fost derulate cu respectarea competentelor materiale specifice fiecareia dintre cele doua structuri, in conditiile stabilite prin documentele de cooperare incheiate in acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here