Grecia a cumparat armament in valoare de 1 miliard de euro, de la tarile Uniunii Europene, in timp ce acestea negociau salvarea tarii de la faliment. Afla care sunt principalii beneficiari ai tranzactiei!

0
876
gloante-arme-armament

gloante-arme-armamentTarile din Uniunea Europeana au vandut Greciei armament in valoare de peste un miliard de euro in perioada in care negociau primul acord de bailout, in 2010, iar principalii beneficiari ai banilor sunt Franta, Germania si Olanda, statele care acum ii cer Europei sa se vindece

de criza datoriilor prin austeritate, relateaza EU Observer.

 

Franta a fost de departe cel mai mare beneficiar al vanzarii de armament, incasand dintr-o afacere cu avioane de lupta 794 milioane de euro, conform datelor publicate recent de Consiliul European. Franta a vandut, de asemenea, rachete in valoare de 58 milioane de euro si echipament electronic folosit pentru protejarea aeronavelor si localizarea tintelor. Germania si Olanda au vandut impreuna aparatura electronica si vehicule de teren de 90 de milioane de euro, Italia i-a furnizat Greciei pusti si componente pentru aeronave de 52 milioane de euro, iar Spania a vandut statului grec produse chimice folosite in domeniul militar.

Grecia incearca in prezent sa reduca pe cat de mult posibil cheltuielile bugetare, dar ramane totusi unul dintre statele din regiune care utilizeaza cei mai multi bani pentru achizitia de arme din cauza amenintarii pe care o percepe din partea Turciei. Ministrul adjunct grec al apararii din perioada achizitiilor de armament Panos Beglitis a declarat pentru Thomson Reuters in 2010 ca tarie din UE nu au facut presiuni asupra guvernului de la Atena sa cumpere arme pentru a primi in schimb ajutorul financiar.

Dar un consilier al liderului grec din acea perioada George Papandreu, care a dorit sa ramana anonim, a declarat pentru agentia de stiri: „Nimeni nu spune «Daca nu cumparati navele noastre de razboi, nu va dam bailout-ul». insa logica ne-a spus ca ne-ar fi sprijinit mai mult daca faceam acest lucru”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here