Majoritatea creditorilor au acceptat reducerea datoriei Greciei, cei care au refuzat urmand sa se conformeze majoritatii

0
658
grecia-euro-balansoar

grecia-euro-balansoarInvestitori privati care detin obligatiuni ale statului elen in valoare de 172 miliarde euro, din totalul de 206 de miliarde euro, au acceptat preschimbarea datoriei, au anuntat autoritatile de la Atena, precizand ca preschimbarea va deveni obligatorie

pentru toti creditorii privati ce detin titluri sub incidenta legii din Grecia.

 

Grecia va activa clauza impactului colectiv, astfel incat preschimbarea va deveni obligatorie si pentru cei care au refuzat. Grecia a primit acceptul pentru preschimbare de la investitori ce detin obligatiuni de 152 miliarde de euro sub incidenta legii elene, 85,8% din totalul de 177 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finante din Grecia. La oferta de preschimbare au participat si investitori cu obligatiuni sub incidenta legii elene care au refuzat sa accepte. Obligatiunile acestora reprezinta 5,3% din totalul de 177 miliarde de euro.

Creditori privati care au in portofoliu obligatiuni in valoare de 20 de miliarde de euro sub incidenta legii altor state, sau emise de companii de stat si garantate de guvernul elen, s-au angajat, de asemenea sa participe la preschimbarea titlurilor vechi cu unele noi. „in numele Greciei, vreau sa multumesc creditorilor care ne-au sustinut programul ambitios de reforma si ajustare si au suportat impreuna cu poporul elen sacrificiile din acest proces istoric”, a declarat ministrul de Finante, Evangelos Venizelos. Autoritatile elene au anuntat ca vor recomanda activarea clauzei de impact colectiv, prin care detinatorii privati de obligatiuni ale statului vor fi obligati sa accepte termenii propusi.

Rezultatele ofertei de preschimbare a obligatiunilor trebuie confirmate de catre banca centrala de la Atena. Suma de 20 de miliarde de euro reprezinta 69% din totalul obligatiunilor sub incidenta legii altor state, sau emise de companii de stat si garantate de guvernul elen, se arata in comunicat. in plus, autoritatile elene au extins pana pe 23 martie termenul pana la care investitorii cu astfel de obligatiuni pot accepta oferta de preschimbare a obligatiunilor. Cumulat, valoarea obligatiunilor elene care vor fi in mod sigur preschimbate se situeaza la 197 miliarde de euro, obligatiunile sub incidenta legii elene (dupa aplicarea clauzei impactului colectiv), la care se adauga titlurile de 20 de miliarde de euro.

Suma de 197 de miliarde de euro reprezinta 95,7% din obligatiunile de peste 200 de miliarde de euro detinute de investitorii privati. Preschimbarea obligatiunilor si reducerea datoriilor catre creditorii privati reprezinta o conditie a statelor din zona euro si a FMI in pachetul de ajutor financiar de 130 de miliarde de euro. in cadrul celei mai mari restructurari de datorie suverana din istorie, creditorii privati vor accepta pierderi de 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor.

Daca sunt luate insa in calcul si dobanzile neincasate pentru obligatiunile preschimbate, precum si costurile prelungirii scadentei, pierderile reale se ridica la 74%. Datoria Grecie se situeaza in prezent la circa 350 de miliarde de euro, echivalentul a aproximativ 160% din PIB, iar stergerea datoriilor vizeaza diminuarea nivelului de indatorare spre 120% din PIB pana in 2020. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here