Germania: Noua Constitutie a Ungariei este incompatibila cu valorile UE

0
878
flag-ue

flag-ueGermania avertizeaza Guvernul de la Budapesta ca noua Constitutie a Ungariei, adoptata luni, nu este compatibila cu valorile Uniunii Europene, informeaza publicatia electronica EUObserver. „Urmarim evolutiile din Ungaria cu mare atentie si cu oarecare preocupare”, a declarat Werner Hoyer, adjunctul ministrului german de Externe.

„Legea presei adoptata la inceputul anului evidentiaza o atitudine fata de drepturile fundamentale care este cu greu compatibila cu valorile Uniunii Europene. Preocuparile noastre privind legea presei au sporit odata cu adoptarea noii Constitutii”, adauga Hoyer.

Mai multi politicieni de opozitie au protestat fata de adoptarea noii Constitutii ungare, acuzand partidul de guvernamant, Fidesz, de subminarea democratiei.

Noua Constitutie a Ungariei a fost adoptata luni de Parlamentul de la Budapesta.

Preambulul face referire la Dumnezeu si la crestinism ca fiind factori pentru coeziunea natiunii. Criticii sustin ca acest lucru este discriminatoriu fata de atei si de adeptii altor religii.

De asemenea, preambulul stipuleaza conceptele de natiune politica si natiune etnica: fac parte din natiunea ungara cetatenii ungari care traiesc in Ungaria dar apartin altor minoritati nonungare, dar si etnicii maghiari din alte tari care nu sunt cetateni ungari. Constitutia prevede pastrarea „unitatii spirituale si intelectuale a natiunii ungare”.

Noua Constitutie permite acordarea dreptului de vot etnicilor maghiari din tarile vecine, ceea ce risca sa creeze disensiuni cu tari vecine precum Slovacia si Romania. in plus, Constitutia permite adoptarea de legi privind interzicerea avortului: „Viata fatului trebuie protejata din momentul conceptiei”.

Noua Constitutie restrange aria de competente a Curtii Constitutionale, in special in domeniile economic si social. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here