Gaudeamus 2011: Volume de Plesu, Alex. Leo Serban si o retea sociala a cititorilor pasionati

0
577
carti-lectura-cultura

carti-lectura-culturaVolumul „Fata catre fata” de Andrei Plesu, microromanul „Litera din scrisoarea misterioasa” de Alex. Leo Serban si Booktopia – o retea sociala a cititorilor pasionati – se numara printre noutatile editiei de anul acesta a Targului Gaudeamus, ce se desfasoara intre 23 si 27 noiembrie, in Capitala.

Intr-un spatiu expozitional de 14.000 de metri patrati, peste 400 de expozanti reprezentativi pentru industria cartii din Romania si din strainatate vor oferi publicului un adevarat maraton de noutati editoriale si de evenimente culturale.

Potrivit organizatorilor, la Gaudeamus au loc peste 650 de lansari si prezentari de carte, dezbateri si mese rotunde, expozitii, intalniri cu scriitori si oameni de cultura atat din Romania, cat si din mediul international.

Directorul executiv al targului, Vlad Epstein, a declarat luni, la o conferinta de presa, ca cifrele de anul acesta, la Gaudeamus, sunt „de natura miracolului”. „Prezentarea internationala este din ce in ce mai vizibila”, a adaugat reprezentantul evenimentului, care, de anul acesta, are titulatura oficiala „Targul international Gaudeamus. Carte de invatatura”.

Italia este tara invitata de onoare la Gaudeamus 2011. in contextul special al celebrarii a 150 de ani de la unirea Italiei, targul sarbatoreste, timp de cinci zile, limba si cultura italiana la Bucuresti. Alaturi de presedintele de onoare al targului, Luciano de Crescenzo, personalitate plurivalenta a culturii italiene actuale, scriitor, actor si regizor de film, jurnalisti si profesionisti ai cartii si radioului vor fi oaspetii evenimentului. O premiera in acest an este prezenta postului italian Rai la Gaudeamus, reprezentat de directorul de relatii internationale, Marco Simeon, si directorul adjunct, Sergio Valzania.

Deschiderea oficiala a targului va avea loc miercuri, la ora 12.00, in Pavilionul Central al Romexpo. Accesul general al vizitatorilor in incinta targului va fi permis pe baza biletelor de intrare, in valoare de 4 lei, si a abonamentelor, valabile pentru intreaga perioada, in valoare de 10 lei. Elevii, studentii, cadrele didactice, pensionarii, membrii uniunilor de scriitori si jurnalistii au intrarea libera, pe baza documentelor specifice vizate la zi (carnet de elev/student, legitimatie de membru/serviciu, talon de pensie).

Anul acesta, Humanitas va lansa la Gaudeamus volumul „Moartea Ceausestilor. Adevarul despre o lovitura de stat comunista”, de Catherine Durandin, dar si volumele castigatoare ale Concursului de debut literar UniCredit („Nu ma atinge”, de Dumitrita Stoica, „Pareidolia”, de Laurentiu Belizan, si „Trestii”, de Petru Albu).

Vineri, va avea loc o sesiune de autografe a lui Mircea Cartarescu, in standul Institutului Francez, urmata de lansarea romanului grafic „Travesti”, de Mircea Cartarescu, semnat de Edmond Baudoin.

Sambata, la standul Institutului Francez, Gabriel Liiceanu va sustine o sesiune de autografe, anterior lansarii volumului sau in limba franceza „La porte interdite”. in aceeasi zi, Neagu Djuvara lanseaza „Raspuns criticilor mei si neprietenilor lui Negru Voda” si editia revazuta si adaugita a bestsellerului „Thocomerius – Negru Voda. Un voivod de origine cumana la inceputurile tarii Romanesti”, urmat de o sesiune de autografe.

Humanitas va lansa, de asemenea, la Gaudeamus, un nou volum din seria de autor „Herta Muller”: „Mereu aceeasi nea si mereu acelasi neica (eseuri)”. Un alt autor Humanitas care isi va prezenta un nou volum la Gaudeamus este Andrei Plesu, care lanseaza titlul „Fata catre fata”.

De asemenea, Humanitas lanseaza, in prezenta autorului, „Scrisori de dragoste catre o printesa chineza”.

Printre evenimentele Humanitas Multimedia de la targ se numara si CD-ul „Grigore Lese… de dragoste, de razboi, de moarte, de unul singur”, la lansarea caruia sunt invitati, alaturi de artist, Andrei Plesu si Vlad Zografi, dar si seria de 10 audiobook-uri „50 de minute cu Plesu si Liiceanu”.

Polirom organizeaza, sambata, la Gaudeamus, evenimentul „Colectia «Biblioteca Polirom», 888 de titluri”, in cadrul caruia vor fi prezentate cele mai noi titluri ale marilor scriitori publicati de editura ieseana. Printre titlurile prezentate se numara si cel mai nou volum semnat de Orhan Pamuk, „Istanbul”.

in aceeasi zi, Cristian Tudor Popescu lanseaza volumul „Filmul surd in Romania muta. Politica si propaganda in filmul romanesc de fictiune (1912-1989)”. Vor prezenta evenimentul Eugenia Voda, Emil Hurezeanu si Adrian serban.

Polirom mai lanseaza la Gaudeamus colectia „Filosofie contemporana” si volumul cu care debuteaza noul proiect – „Adevarul. Calauza ratacitilor” de Simon Blackburn. De asemenea, editura va prezenta publicului de la Gaudeamus proiectul eBOOKs Polirom, dar si ultima carte a regretatului Alex. Leo serban, „Litera din scrisoarea misterioasa”.

Miercuri, primarul Aradului, Gheorghe Falca, lanseaza, la editura Curtea Veche, cartea „Societatea vie. Proiect Romania 2020”. Sambata, aceeasi editura Curtea Veche lanseaza volumul „La masa cu dr. Mihaela Bilic”, dar si cartea „Epoca de aur a incertitudinii”, de Adrian Cioroianu.

Peste 700 de titluri, zeci de pachete cadou, oferte speciale, dar si ultimele aparitii editoriale pot fi gasite de iubitorii de carte la standul Editurii Nemira. Pe langa reducerea generala de 25%, vizitatorii targului vor beneficia de oferta 2+1 cadou si carti la 5 si 10 lei.

La aceasta editie a Targului International Gaudeamus, Editura Nemira le prilejuieste cititorilor intalnirea cu Iulian Tanase si Mihai Gainusa. Vineri, Iulian Tanase va fi prezent la standul Editurii Nemira pentru a acorda autografe pe cel mai nou roman al sau, „Oase migratoare”, iar sambata, Mihai Gainusa va acorda autografe vizitatorilor cu ocazia aparitiei noii sale carti, „Jurnal din viitor”.

Vineri, la standul Editurii Brumar din cadrul Targului International Gaudeamus – Carte de invatatura 2011 va fi lansata antologia „Marfa reincarcata”, de Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Ghergut, Dan Plesa si Bogdan O. Popescu. Vor vorbi despre carte si autorii ei Mircea Cartarescu, Traian T. Cosovei si Florin Iaru.

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, va inaugura standul de carte al Ambasadei Frantei si Institutului Francez din cadrul Targului Gaudeamus, miercuri, in Pavilionul Central al Complexului Romexpo. Alaturi de ambasador vor fi prezenti la inaugurarea standului, care va purta simbolic numele „Cafe Litteraire”, si scriitorii francezi Pierre Assouline, Roger Grenier si Lorenzo Mattotti. Standul Ambasadei Frantei si Institutului Francez de la Targul Gaudeamus isi doreste sa recreeze atmosfera unei cafenele literare, unde placerea de a citi face parte din „la joie de vivre”.

in cadrul Targului Gaudeamus va fi lansat un nou proiect, Booktopia, prima retea sociala integrata destinata cititorilor pasionati din Romania. Booktopia este o retea sociala bazata pe pasiunea pentru citit, o biblioteca vie, aflata in continua transformare, si o noua comunitate de opinie in zona cartii. Booktopia nu este o retea afiliata unei publicatii, edituri sau unei alte institutii culturale, un instrument de marketing, o librarie sau un catalog online, aceste servicii fiind oferite prin parteneriat.

Timp de cinci zile, vizitatorii Targului Gaudeamus vor avea la dispozitie Tribuna Cititorului, unde orice doritor isi va putea exprima liber parerea despre lumea cartii. Vineri, sambata si duminica, la Tribuna Cititorului vor vorbi o serie de bloggeri cunoscuti, impartasind publicului experientele lor personale de lectura in calitate de Booktopia Guest Speakers. Interventiile de la Tribuna vor fi moderate de actrita Andreea Birsan, Booktopia MC. Toti cititorii curajosi care isi vor impartasi opiniile lor de la Tribuna vor primi, pe durata celor cinci zile, premii in carti de la editurile partenere: Humanitas, Polirom, All, Corint, Univers. Mai mult, prin tragere la sorti, unul dintre norocosi va primi un e-reader Kobo Touch, cel mai nou gadget destinat lecturii digitale, lansat de elefant.ro.
(Material realizat de Oana Ghita, [email protected])

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here