Sapte ani de la Revolutia Portocalie din Ucraina: Comemorare cu o mie de oameni in piata centrala din Kiev

0
991
revolutia-portocalie

revolutia-portocaliePeste o mie de opozanti au infruntat interdictiile de a manifesta si s-au adunat marti seara in piata centrala din Kiev, Maidan, pentru a comemora cea de-a saptea aniversare a Revolutiei Portocalii acolo unde a avut loc aceasta revolta prooccidentala.

In 2004, sute de mii de ucraineni au protestat in aceasta piata, incepand cu 22 noiembrie, pentru aproximativ trei saptamani. Au obtinut atunci anularea pentru frauda electorala a alegerilor care il prezentau drept castigator pe candidatul puterii la functia de presedinte,Viktor Ianukovici, permitand prooccidentalilor Viktor Iuscenko si Iulia Timosenko sa ocupe functiile de presedinte, respectiv prim-ministru.

Unii protestatari purtau fulare si esarfe portocalii sau aveau pancarte pe care era scris „Iulia, suntem cu tine!”, facand aluzie la Iulia Timosenko, simbolul Revolutiei Portocalii, care se afla in prezent in detentie. Numerosi politisti au fost plasati in centrul orasului. In apropierea pietei centrale s-au adunat mai multe sute de manifestanti pro-guvernamentali, denuntand fostii lideri portocalii si fluturand drapele pe care era scris: „Destul!”. Au izbucnit ciocniri cu politistii, insa nu s-au soldat cu victime, a constatat un fotoreporter al AFP. Mai multi manifestanti, pro sau anti-guvernamentali, au fost luati de masinile de politie, conform aceleiasi surse.

Autoritatile au instalat bariere in jurul unei parti a pietei centrale dupa ce un tribunal a interzis orice manifestari in centrul orasului, invocand pregatirile pentru Anul Nou si vizita Presedintelui lituanian, Dalia Grybauskaite. „Puterea se teme de cuvantul Maidan, precum si de amintirile Revolutiei Portocalii”, a declarat un deputat al opozitiei, Andri Sevcenko. Cu toate acestea, politica haotica a lui Viktor Iuscenko si Iulia Timosenko precum si luptele interne intre cei doi lideri au deschis drumul spre victoria lui Ianukovici la alegerile prezidentiale din 2010.

Timosenko a devenit principala rivala a sefului statului, fiind inchisa si condamnata in octombrie la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere. De asemenea, ea este implicata si in alte anchete penale. Aceasta situatie a provocat o criza fara precedent intre regimul lui Ianukovici si Uniunea Europeana, care considera aceasta ancheta „motivata politic”. Partidul lui Timosenko a organizat marti o actiune de protest in fata inchisorii din Kiev unde aceasta este detinuta. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here