Functionarii publici in castig de cauza: Camera Deputatilor a decis ca acestia sa nu fie obligati sa returneze sporurile incasate in 2008 – 2010

0
556
bani-salarii-bancnote

bani-salarii-bancnoteCamera Deputatilor a adoptat cu 234 voturi „pentru” si nici un vot impotriva, proiectul de lege privind amnistia fiscala pentru circa 300.000 de functionari publici obligati sa returneze sporurile incasate in 2008-2010.
Deputatii au aprobat proiectul care prevede stabilirea unor masuri referitoare

la drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar platit din bugetul general consolidat, drepturi stabilite in baza contractelor sau acordurilor colective de munca si pe baza hotararilor consiliilor locale sau judetene.

Dupa vot, toti reprezentantii grupurilor parlamentare au aratat ca este un act de justitie votarea acestui proiect.

UDMR a depus, in 20 martie, la Parlament, proiectul de lege privind amnistia fiscala pentru circa 300.000 de functionari publici obligati sa returneze sporurile incasate in 2008-2010, anunta la acel moment Laszlo Borbely. El preciza ca, atunci cand UDMR s-a angajat sa faca parte din Guvernul Ungureanu a avut unele conditii privind programul de guvernare, aceasta lege privind exonerarea de la plata returnarii sporurilor fiind una dintre ele.

Borbely afirma ca functionarii, indeosebi cei din primarii si administratia locala, au beneficiat de acele sporuri, „conform contractelor colective de munca si a acordurilor legale din acea perioada”, insa au fost obligati din cauza „schimbarii legislatiei” si unor verificari ale Curtii de Conturi sa le dea inapoi, fiindu-le retinute din salarii, la care se adauga penalitati si dobanzile.

„Sunt situatii, mai ales in primarii, dar nu numai, cand cineva se intoarce acasa cu 500 de lei lunar, sub salariul minim pe economie la momentul actual”, a argumentat liderul UDMR.

In expunerea de motive a proiectului sunt invocate „buna credinta” atat a angajatorilor care au achitat sporurile in baza contractelor/acordurilor de munca, cat si a angajatilor, dar si practica neunitara a instantelor judecatoresti privind procesele cu contestatii ale deciziilor Curtii de Conturi.

Cabinetul Mihai Razvan Ungureanu se angajase, prin programul de guvernare, sa aprobe in acest an proiectul legii privind amnistia fiscala pentru functionarii publici, dupa ce UDMR a solicitat aplicarea acestei masuri pentru functionarii publici obligati de Curtea de Conturi sa restituie sporurile salariale. (Mediafax)

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here