Franta recomanda Spaniei sa solicite ajutor extern

0
646
ajutor-financiar-calcule

ajutor-financiar-calculeFranta face presiuni asupra Spaniei pentru a determina guvernul de la Madrid, condus de premierul Mariano Rajoy sa ceara ajutor financiar de la Uniunea Europeana si sa lase deoparte ingrijorarile Germaniei, au declarat surse apropiate discutiilor.

Oficialii francezi cer Spaniei sa solicite ajutor de la fondul de salvare al zonei euro, pentru a „cimenta” scaderile inregistrate de randamentele obligatiunilor guvernamentale din sudul zonei euro dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a prezentat un plan anticriza care presupune achizitii nelimitate de obligatiuni de pe piata secundara, au afirmat sursele citate pentru Bloomberg.

„Este o modalitate pentru ca restul Europei sa se asigure ca nu exista niciun risc ca Spania sa faca ceea ce a facut in ianuarie, sa dea inapoi in privinta masurilor de reforma imediat dupa ce vor fi incheiate intelegerile.  Este tensiune constructiva, pentru a se asigura ca Spania va cere sprijin intr-un final”, comenteaza pentru Bloomberg Ricardo Santos, economist la BNP Paribas Londra.

Rajoy cere BCE inca din decembrie 2011 sa cumpere obligatiuni de pe piata secundara, dar ezita in privinta solicitarii unei interventii deoarece Draghi a afirmat, in august, ca orice astfel de sprijin trebuie insotit de conditii privind deficitul bugetar, datoria de stat si reforme structurale, asemenea unui acord de finantare externa.

Premierul spaniol a afirmat miercuri ca ar putea evita un pachet de ajutor extern deoarece promisiunile BCE privind o interventie au redus deja suficient costurile de finantare.

Germania sprijina planul BCE cu conditia ca orice interventie sa fie insotita de masuri fiscale si reforme structurale.

Discutiile ar trebui sa accelereze dupa ce Curtea Constitutionala a Germaniei a avizat Mecanismul European de Stabilitate, inlaturand ultimul posibil obstacol din calea planurilor anticriza ale liderilor europeni.

Spania a cedat deja o parte din controlul asupra sistemului financiar catre UE, dupa ce a incheiat in vara acestui an un acord de finantare de 100 miliarde euro, bani destinati exclusiv recapitalizarii bancilor care se clatina sub greutatea pierderilor provocate de prabusirea pietei imobiliare.

Rajoy a declarat recent ca nu va permite oficialilor UE sa „dicteze” limitarea cheltuielilor publice in anumite zone, precum sanatatea sau pensiile.

Parisul considera ca o solicitare de ajutor din partea Spaniei ar fi un semnal catre investitori in sprijinul eficacitatii masurilor anticriza luate de UE si ar putea pune capat crizei inainte sa se extinda catre Italia si Franta, au aratat sursele citate.

Randamentul obligatiunilor de stat spaniole cu maturitatea la 10 ani a scazut la 5,58%, fata de 7,17% inainte ca Mario Draghi sa anunte ca BCE va cumpara obligatiuni pentru a pune capat crizei. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here