Franks: Romania nu trebuie sa reduca taxele pana in 2012 pentru a se incadra in tinta de deficit

0
616
taxe-bani

taxe-baniRomania nu trebuie sa reduca nivelul taxelor in urmatorii doi ani deoarece Guvernul s-a angajat fata de Comisia Europeana sa reduca deficitul bugetar la sub 3% din PIB in 2012, a declarat pentru MEDIAFAX seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

„Nu as recomanda a revenire la 19% a TVA la finele anului viitor deoarece este nevoie de continuarea consolidarii fiscale si in 2012. Guvernul a facut un angajament fata de Comisia Europeana, de a avea un deficit bugetar de 3% din PIB pana in 2012. Daca vrei un deficit bugetar de 3% in 2012, atunci nu poti sa tai taxele in 2012. Ar putea TVA sa fie ulterior redusa? Absolut, iar acest lucru ar fi de dorit”, a spus Franks.

Intrebat cand ar putea avea loc relaxarea fiscala, el a spus ca trebuie mai intai completate ajustarile fiscale si imbunatatita eficienta colectarii taxelor.

„Sunt in favoarea reducerii taxelor, dar numai dupa ce ajustarea fiscala s-a terminat si pe baza unei colectari imbunatatite. imbunatatirea administrarii taxelor necesita timp. Nu te trezesti deodata ca ai de doua ori mai multe taxe colectate din accize. Trebuie sa implementezi un numar de controale, sa ai un sistem informatic mai bun, metode mai bune de a superviza angajatii si mai bune stimulente pentru ei”, a explicat Franks.

El anticipeaza ca rezultatele vor fi vizibile in urmatorii doi-trei ani.

Pentru atingerea tintei de deficit bugetar de 6,8% din PIB, stabilita pentru acest an, Guvernul a adoptat o serie de masuri, printre care se numara reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% si majorarea TVA de la 19% la 24%.

„Nu ne asteptam ca lucrurile sa mearga rau de acum incolo. Dupa cum am mai spus, masurile au efectul dorit. Marele avantaj al adoptarii unor astfel de masuri dificile si dure este ca nu trebuie sa continui sa implementezi altele la fiecare trei luni”, a spus Franks.

In opinia oficialului FMI, evolutia economiei ar putea arata o crestere usoara a PIB in trimestrul al doilea, perioada urmata de scadere in trimestrul trei si din nou o crestere in trimestrul patru sau primul trimestru al anului viitor.

„In trimestrul trei credem ca va fi din nou scadere, dar chiar si faptul ca incepem sa avem aceste oscilatii inseamna ca lucrurile se inverseaza. Apoi, anticipam ca, fie in trimestrul patru, fie in primul trimestru al anului viitor vom avea o crestere sustenabila, care va continua. De fapt, cred ca trimestrul patru va fi pozitiv, precum si primul trimestru al anului viitor”, a continuat Franks.

O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene a evaluat la Bucuresti modul in care Romania a indeplinit criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie si a stabilit cu autoritatile un nou set de prognoze macroeconomice.

In urma revizuirii acordului stand-by, Consiliul Director al FMI ar trebui sa supuna aprobarii, la finele lunii septembrie, eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de 914 milioane de euro. (Mediafax)
Sursa foto: ArhivaFoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here