Franks: Boardul FMI va aproba eliberarea urmatoarei transe dupa indeplinirea preconditiilor stabilite

0
605
frank-fmi

frank-fmiBoardul FMI va aproba eliberarea urmatoarei transe de 914 milioane euro din acordul stand-by dupa ce autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite, printre care si plata a 2 miliarde lei in contul arieratelor statului, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare.

„La nivel de experti am costatat ca performantele la finele lunii iunie sunt bune iar programele sunt adecvate atingerii tintelor majore din program. Odata ce autoritatile romane vor realiza preconditiile boardul FMI se va reuni si se va aproba eliberarea transei de 914 milioane euro (…) Evaluarea noastra arata ca toate criteriile au fost indeplinite, cu exceptia arieratelor, tinta care a fost ratata si pana acum. (…) Din nefericire soldul arieratelor nu s-a micsorat. Ca actiune ce trebuie indeplinita inainte ca reviziuirea acordului sa fie aprobata de Board, Guvernul trebuie sa plateasca 1,9 – 2 miliarde de lei din arierate”, a spus Franks.

El a aratat ca va putea cere o noua derogare pentru Romania in privinta arieratelor doar daca se vor vedea eforturi „serioase” pentru rezolvarea acestei probleme.

„Cheia pentru o crestere economica sustenabila in viitor in Romania este implementarea reformelor structurale pentru a se asigura un sistem public mai eficient si pentru majorarea investitiilor si productivitatii”, a continuat Franks.

Oficialul FMI a mentionat ca reforma din sectorul de pensii si implementarea legislatiei privind salarizarea unica, care trebuie sa fie adoptate de Parlament in luna septembrie, sunt „critice”.

„Reformele pietei muncii prevazute pana la finele anului 2010, precum si angajamentul politic larg pentru furnizarea unui mediu stabil si lupta contra coruptiei vor fi cruciale pentru ca economia Romaniei sa-si atinga potentialul”, a conchis seful misiunii FMI de evaluare. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here